De 5 beste films van de week
Blade runner 2049 Foto: rr
Zweef door de zure regen voorbij torenhoge neonletters naar ‘Blade runner 2049’, race naar ‘Le fidèle’ of vier mee met ‘Le sens de la fête’: het is piekperiode in onze filmzalen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

1 Blade runner 2049

Spectaculair visioen – deel 2.


‘Alles wat je wil zien, alles wat je wil horen’: regisseur Denis Villeneuve (‘Arrival’) maakt de belofte waar die in een neonreclame oplicht in ‘Blade runner 2049’, zijn imposante vervolg op de film die 35 jaar geleden flopte en vervolgens mythische status kreeg. Deze film had op zoveel manieren mis kunnen gaan, alleen Villeneuve kon dit tot zo’n imposant einde brengen. De Canadees mag zich nu tot de grootste regisseurs op deze aardbol en alle kolonies in de rest van het heelal. ‘Blade runner 2049’ is melancholisch, filosofisch, episch en indrukwekkend en voelt als een douche in 99,9 procent ontgift water.

naar de recensie >
een interview met regisseur Denis Villeneuve >

 

2

Le fidèle

Romance zonder remmen.


De passie vonkt van het scherm tussen Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de derde film van Michaël R. Roskam. Zij is een racepilote, hij is een bandiet en de kijker is medeplichtige op een ongegeneerd romantische rit vol scherpe bochten en uitzinnige capriolen.

naar de recensie >
naar het interview met Michaël R. Roskam >
naar het interview met Mathias Schoenaerts >

3

Loveless

Parabel van de verloren ouders.


Twee ouders gaan op zoek naar hun verdwenen zoon, maar het zijn vooral zijzelf die verloren zijn. Laat het aan de Russische meester Andrej Zvyagintsev (‘Leviathan’) om met een bikkelhard drama haarscherp onze harteloze samenleving te fileren. Even niet goed van.

naar de recensie >
een interview met Andrej Zvyagintsev >

 

4

Dunkirk

Te land, ter zee en in de lucht.


Er zijn best wel wat films over de absurde fysieke en mentale verwoesting van oorlog. Om er maar enkele te noemen: ‘Apocalypse now’, ‘The deer hunter’, ‘Saving private Ryan’, ‘The bridge on the river Kwai’, ‘De loteling’. Maar zelden kwam de paniek van de jonge jongens zo goed in beeld als in ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan (‘Memento’, ‘Inception’). En zo mooi in beeld: dit is een film die alleen tot zijn recht komt op het grootst mogelijke scherm.

naar de recensie >
naar het interview met Christopher Nolan >

5

Le sens de la fête

Huwelijksfeest in de soep


Zes jaar na ‘Intouchables’ komen de Franse regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano met een onbeschaamd feestelijke komedie. Recensent Ruben Aerts zag een ‘collage van vrolijk gestoorde snuiters en pittige dialogen die de film charme geeft.’

Een interview met regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano >
naar de recensie >