Groen en Ecolo stellen gemeenschappelijk investeringsplan voor
Kristof Calvo Foto: Photo News

Politieke partijen Ecolo en Groen stellen een gemeenschappelijk investeringsplan voor. Ze willen een uitgebreid totaalplan voor ons land in tal van domeinen. ‘BE.invest 2030 wil inspireren.’

Het plan spreidt zich uit in tal van domeinen, van hernieuwbare energie over digitale economie tot zorg en onderwijs. ‘We moeten af van het knip-en-plakwerk om de zes maanden. We kijken vooruit en formuleren groeipaden en tussenstappen’, zegt Vlaams fractieleider voor Groen Björn Rzoska.

Ecolo-Groen wil een groeipad voor publieke investeringen, maar ook voor de middelen beschikbaar voor onderzoek, ontwikkeling en onderwijs. ‘Een groeipad tot 4% BBP in 2030, het niveau van Nederland en Frankrijk, is nodig. Want de afgelopen jaren is het aandeel publieke investeringen enorm terugvallen. We kampen met scheurtjes in kerncentrales en lappen tunnels op in Brussel, maar dat is natuurlijk niet voldoende’, legt Calvo uit.

Concrete voorstellen

Het plan heeft een aantal concrete voorstellen, zoals extra windmolens, geothermie en nieuwe, creatieve maakindustrie. Ecolo-Groen wil ook dat België de voortrekker wordt in de productie van batterijen voor energieopslag en elektrische wagens.

Voor de financiering van het plan kijken de initiatiefnemers naar het voorbeeld van Duitsland, Schotland en Nederland, waar men werkt met een nationale ontwikkelingsbank.

‘Investeren in mensen’

‘We investeren niet alleen in infrastructuur, maar ook in mensen. Overal, in elke provincie hebben we projecten’, zegt fractieleider Calvo. Daarnaast willen ze ook dat alle Belgen zelf aandeelhouder kunnen worden van het plan. ‘Zo mobiliseren we het vele spaargeld voor stipte treinen, energiezuinige huizen, nieuwe scholen en ziekenhuizen. Zo’n project van en voor alle Belgen heeft ons land nodig’, aldus Calvo.