De E40 richting Brussel was vrijdagochtend volledig afgesloten door verschillende ongevallen tussen Nevele en Drongen, waarbij 30 voertuigen betrokken waren. De baan is ondertussen opnieuw vrijgemaakt. Dat melden het Vlaams Verkeerscentrum en de wegpolitie.

De ongevallen gebeurden kort voor 9 uur en een half uur later stond in de richting van Gent en Brussel al meer dan tien kilometer file. 'Echt stilstaand verkeer', aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Ondertussen is de weg tussen Nevele en Drongen opnieuw vrijgemaakt. 

Over een afstand van amper één kilometer gebeurden in totaal zeven aanrijdingen - waaronder één kettingbotsing. In totaal waren er 30 personenwagens en 2 vrachtwagens betrokken. 'Een heel complexe situatie', luidt het. 'De hulpdiensten zijn massaal aanwezig.'

Bij de ongevallen raakten zes mensen gewond, luidt het bij de federale politie. Ze liepen geen levensbedreigende verwondingen op.

'We vermoeden dat de zware regenval en laaghangende zon aan de basis liggen van de ongevallen',  zegt een woordvoerster van de federale politie. 'Er zijn momenteel twee gekwetsten maar die verkeren niet in levensgevaar. De MUG-helikopter werd wel ingezet omwille van de omvang van de ongevallen.'

De snelweg in de richting van Gent en Brussel werd volledig afgesloten ter hoogte van Nevele (zie video hierboven). De wachttijd richting Brussel liep rond 10.00 uur op tot anderhalf uur. In de andere richting stond een kijkfile.