Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden
Eberhard van der Laan. Foto: BELGAIMAGE

Eberhard van der Laan overleed gisterenavond. Dat liet de stad Amsterdam weten. Hij leed aan longkanker en was ongeneeslijk ziek. De burgemeester maakte zijn ziekte bekend in een brief aan de inwoners van zijn stad.

van der Laan stierf volgens zijn woordvoerder 'thuis in alle rust' op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij bleef, nadat hij in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, nog acht maanden aan als burgemeester.

Op 18 september schreef van der Laan opnieuw een brief aan alle Amsterdammers om mee te delen dat hij zijn taken had neergelegd. Daarna meldde hij zich ziek bij provinciegouverneur Johan Remkes.

Van der Laan werd in de jaren zeventig lid van de PvdA, was minister van Wonen en Integratie, en volgde in 2010 Job Cohen op als burgemeester. Hij veroverde meteen de harten van de Amsterdammer. Vriend en vijand prezen hem om zijn openheid, zijn werklust en zijn ongedwongen manier om aan politiek te doen. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Hij was erg populair bij zijn inwoners. 'Een bijtertje met een grote bek en een nog veel groter hart', schreeft De Standaard hierover. ‘Dit nieuws stemt mij heel verdrietig’, twitterde premier Rutte na de bekendmaking van de ziekte.