‘Griet Op de Beeck had Nobelprijs mogen winnen’
Herman Brusselmans. Foto: fvv

Aan VRT NWS laat schrijver Herman Brusselmans zijn ongenoegen blijken over de verkiezing van Kazuo Ishiguro als kersvers Nobelprijswinnaar Literatuur.

‘Wat Ishiguro schrijft, trekt op geen kloten’, windt Brusselmans er geen doekjes om. Bij VRT NWS noemt hij de Japans-Engels auteur ‘een verrassende winnaar omdat het een slechte schrijver is’.

Brusselmans las naar eigen zeggen een handvol boeken van Ishiguro, die hij stuk voor stuk ‘saai!’ vond. ‘Ik weet niet wat er scheelt met het Nobelprijscomité, dit is geen terechte winnaar.’ Volgens Brusselmans net zoals de winnaar van vorig jaar, Bob Dylan. ‘Ik ben fan van zijn werk, maar als je de teksten los van de muziek leest, schiet er niet veel van over.’

Wie van Brusselmans dan wel had mogen winnen? ‘Ze hadden een jonge winnaar moeten kiezen en ook een vrouw. Wat mij betreft had Griet Op de Beeck ‘m mogen winnen.’

Uit de rondvraag van VRT NWS blijkt wel dat niet iedereen de mening van Brusselmans deelt. ‘De man is gepokt en gemazeld in de Britse cultuur, maar tegelijk is zijn invloed op vlak van taboe erg sterk’, vindt Kristien Hemmerechts bijvoorbeeld.’ Ook Annelies Verbeke noemt Ishiguro een terechte winnaar.