Kortrijkse CD&V-lijst getrokken door kopvrouw
Foto: CD&V Kortrijk

Hannelore Vanhoenacker, fractieleidster in de gemeenteraad, is lijsttrekster voor CD&V Kortrijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat is donderdag aangekondigd. Kamerlid Roel Deseyn en gewezen schepen Christine Depuydt kregen de tweede en derde plaats toebedeeld.

CD&V wil met een vernieuwde en jonge ploeg naar de kiezer trekken in Kortrijk. De 45-jarige Vanhoenacker, de 40-jarige Deseyn en de 53-jarige Depuydt worden de spitsen in de nieuwe ploeg van CD&V, die de helft van de 41 plaatsen vrijhoudt voor jongeren.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, trok CD&V-boegbeeld Stefaan De Clerck nog de partijlijst. Maar nu past hij voor een nieuw ‘hanengevecht’ met huidig burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Die verdreef De Clerck in 2012, met de hulp van SP.A en N-VA, onverwacht van de troon. Nu is hij tevreden met wat hij ‘een duwende rol’ noemt.

‘CD&V zál’

De nieuwe lijsttrekkers trekken met ‘een ploeg met een plan’ als motto naar de kiezer. De partij wil terug werk maken van een langetermijnvisie die van Kortrijk een duurzame stad moet maken met een toonaangevende rol in Vlaanderen.

CD&V is ondanks de tegenvaller bij de vorige verkiezingen, nog steeds de grootste partij in Kortrijk. ‘We reiken de hand uit naar alle positieve krachten en democratische partijen. Dit is een nieuwe ploeg die geen rancune aan de dag legt’, aldus voorzitter Jean de Béthune. ‘De oppositiekuur heeft louterend gewerkt.’

‘CD&V zál opnieuw besturen’, zei Vanhoenacker ambitieus. ‘We zijn een echte beleidspartij.’ De komende maanden zullen werkgroepen de krachtlijnen van het programma uittekenen.