Netflix-klanten gaan meer moeten betalen
Foto: Photo News

De Amerikaanse streamingdienst Netflix gaat zijn abonnementsprijzen verhogen. Zij het niet voor iedereen.

Slecht nieuws voor gebruikers van Netflix. De videodienst verhoogt voor het eerst in twee jaar de prijzen van twee van zijn drie abonnementen.

1 tot 2 euro duurder

Het basisabonnement - waarmee je op één scherm tegelijk kunt kijken, blijft hetzelfde (7,99 euro). Maar de standaardformule gaat met 1 euro omhoog, van 9,99 euro per maand naar 10,99. Met dit abonnement kunnen twee schermen tegelijk het aanbod streamen. Het Premium-abonnement gaat 13,99 euro kosten en stijgt daarmee met 2 euro per maand. De wijziging gaat voor nieuwe gebruikers meteen in. Bestaande abonnees krijgen op 19 oktober een e-mail met uitleg over de aangepaste rekening vanaf november.

Stranger Things en The Crown

Het is de eerste prijsverhoging sinds de zomer 2015 en volgens Netflix onvermijdelijk ‘naarmate we meer exclusieve series en films aanbieden en de netflixbeleving verbeteren’. Sinds de lancering van de dienst in 2013 is het aanbod van films en tv-series op Netflix met liefst 195 procent gestegen. In 2017 zal er nog meer dan duizend uur aan originele Netflix-content toegevoegd worden. Zo krijgen succesvolle series als Stranger Things en The Crown dit jaar nog een vervolgseizoen.

Het extra abonnementsgeld moet dan ook niet alleen de winst opkrikken, maar zal ook gebruikt worden om dat allemaal te bekostigen. Het Amerikaanse streamingbedrijf plant volgend jaar zo’n 6 miljard dollar te investeren in de productie van liefst 123 eigen series en films.

Hete adem van concurrentie

Dat is nodig want Netflix voelt steeds meer de hete adem van de concurrentie. Na Disney, Google en Facebook, kondigde deze zomer ook Apple aan dat het de streamingoorlog aangaat met Netflix (DS 18 augustus). Al deze techreuzen gaan de komende jaren miljoenen pompen in eigen tv-series en content in een poging om Netflix van de troon te stoten.