Nog geen akkoord over eindtermen
Foto: Hollandse Hoogte / Werry Crone

De politieke discussie van de nieuwe eindtermen is nog niet afgerond. De tijd dringt, maar de knelpunten blijven: vage of concrete eindtermen, en toezicht op levensbeschouwelijke vakken.

Het Vlaams Parlement praat al maanden over de vernieuwing van de eindtermen, maar een akkoord is er voorlopig nog niet. De eindtermen zijn de minimumdoelen die leerlingen moeten halen in het onderwijs. Die zijn toe aan een opfrissing, en vijf partijen in het Vlaams Parlement zoeken naar een consensus. Dat zijn Open VLD, CD&V, N-VA, SP.A en Groen.

Al deze zomer werd duidelijk dat vooral het Katholiek Onderwijs Vlaanderen met argusogen naar de vorderingen kijkt. Het katholieke onderwijs wil niet dat de eindtermen de onderwijsverstrekkers in een keurslijf steken. De vraag hoe concreet de eindtermen geformuleerd moeten worden, is nog niet uitgeklaard. Net als de kwestie hoe sterk de overheid de toezicht kan en moet houden op de levensbeschouwelijke vakken. Ook daarover gaat de discussie verder. Volgende week vergaderen de vijf partijen opnieuw.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in