Salah Abdeslam zal proces in België kunnen bijwonen
Foto: Nieuwsblad

Er is een oplossing gevonden om Salah Abdeslam in België te laten terechtstaan voor schietpartij Vorst. Dat meldt VRT NWS en wordt bevestigd door het federaal parket.

Salah Abdeslam zit in Frankrijk in voorlopige hechtenis, maar hij had recent aangegeven dat hij zijn proces wil bijwonen. Dat kwam onverwacht, want Abdeslam hulde zich al een jaar in stilzwijgen. Hij heeft nooit willen antwoorden op vragen van de speurders over wat er precies gebeurd is op 15 maart vorig jaar in de Driesstraat in Vorst.

Die dag openden Abdeslam, Soufian Ayari en Mohamed ­Belkaid door de deur van hun appartement het vuur op zes Belgische en Franse antiterreurspeurders. Drie van hen raakten gewond.

Bij de belegering van het pand die daarop volgde, schoot een scherpschutter van de politie één van de terroristen neer, de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36). Twee andere aanwezigen in het appartement, Salah Abdeslam en Soufian Ayari, konden ontsnappen maar werden drie dagen later opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek.

Beiden moeten vanaf 18 december in Brussel terechtstaan voor hun aandeel in de schietpartij. Ayari zit in een Belgische cel maar Abdeslam zit nu nog in Frankrijk in voorlopige hechtenis.

‘Beide parketten hebben een juridische oplossing gezocht en gevonden om Abdeslam in België te laten terechtstaan’, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. ‘Die moet wel nog in beide landen aan de rechter voorgelegd worden. In België zal dat de bodemrechter, de correctionele rechtbank zijn.’

Welke de uitgedokterde oplossing is, wou het federaal parket niet verduidelijken.