Topbankier in scheidingszaak van 1,2 miljard: ‘Ik ben nooit met haar getrouwd’
Asif Aziz Foto: AP

Een peperdure scheidingszaak in Londen gaat over eenieders lippen. De sleutelvraag is of hefboomfondstycoon Asif Aziz wel of niet getrouwd is met de moeder van zijn vier kinderen.

In wat over het kanaal (met enige zin voor overdrijving) wordt omschreven als ‘een van de grootste scheidingszaken ooit’, vecht een Britse hefboomfondsmanager voor een Londense rechtbank om zijn geschat fortuin van 1,2 miljard euro (1,1 miljard pond) te behouden.

En Asif Aziz, de ceo van het hefboomfonds Criterion Capital Limited, valt daarvoor terug op een wel een heel opmerkelijke argument. Hij wil zijn vrouw niets betalen omdat hij ‘onder de Engelse wet’ naar eigen zeggen nooit met haar is getrouwd.

Twee huwelijksceremonies

Tagilde Aziz, zijn vrouw, betwist dat echter. Zij argumenteert dat ze de moeder van zijn vier kinderen is - dat er niet minder dan twee huwelijksceremonies zijn geweest - en dat haar man Aziz van in het begin voor de hele wereld heeft volgehouden dat ze getrouwd zijn. Daarom eist ze nu een eerlijk deel van zijn rijkdom, die zij schat op 1,2 miljard euro.

De advocaten in de scheidingszaak, waarvoor er gisteren voor het eerst pleidooien zijn gehouden, focussen zich dan ook op twee cruciale evenementen. Een eerste vond plaats in 1997 in Londen, toen er volgens de Tagilde Aziz op vraag van de familie van de topbankier een trouwceremonie plaats vond. Het zou gaan om een “nikah”, een interne religieuze ceremonie, en dat omdat ze zwanger was van hun eerste kind. Vijf jaar later zou er in het huis van zijn oom in het Afrikaanse Malawi, nog een tweede (huwelijks)ceremonie hebben plaatsgevonden.

Dispuut over fortuin

De Britse topbankier daarentegen zegt dat er onder de Engelse wet nooit een huwelijksceremonie heeft plaatsgevonden. De ceremonie in Malawi was volgens Aziz enkel bedoeld om makkelijker aan een paspoort te raken voor een kind dat ze ‘informeel wilden adopteren’. Volgens de advocaat van Aziz is het dan ook duidelijk: de twee partijen zijn nooit getrouwd en dus kan het huwelijk ook niet ontbonden worden.

Als de rechtbank die redenering volgt, moet er ook geen verdeling volgen van het fortuin van Asif Aziz. Dat volgens hem veel kleiner is dan iedereen beweert. In de documenten die het persagentschap Bloomberg in handen kreeg beweert Aziz immers dat hij enkel een stroman is en ‘slechts” 400.000 pond per jaar verdient.

50/50-regel

Nog dit, dat de scheidingszaak in Londen werd gepleit, is geen toeval. In veruit de meeste Engelse scheidingszaken wordt namelijk de 50/50-regel toegepast, waarbij evenveel verdienste wordt toegekend aan hij of zij die het fortuin vergaart (meestal de man) en hij of zij die het huishouden regelt (meestal de vrouw).