Anne ‘muze van Godard’ Wiazemsky overleden
Anne Wiazemsky in 2017. Foto: AFP

De Franse schrijfster en actrice Anne Wiazemsky, kleindochter van Nobelprijswinnaar voor de Literatuur François Mauriac en ex-vrouw van de Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard, is donderdag op 70-jarige leeftijd overleden aan een slepende ziekte. Dat heeft haar broer Pierre meegedeeld.

Wiazemsky maakte haar debuut op het witte scherm in de klassieke film Au hasard Balthazar (1966) van Robert Bresson. In die film over een mishandelde ezel met Christus-allures speelde zij een elf-achtige 19-jarige. Een jaar later ontmoette zij Godard, op dat moment zowat de belangrijkste regisseur (of toch alleszins van de Nouvelle Vague).

Tijdens de opnames van La Chinoise traden zij in het huwelijk. In de film speelt de rosharige met het speelse gezicht één van de leden van een Maoïstische cel. De gebeurtenissen van mei 1968 staken echter stokken in de amoureuze wielen en het stel vervreemdde van elkaar. Dat jaar was zij ook te bewonderen in Theorema van Pier Paolo Pasolini.

Anne Wiazemsky woonde in mei dit jaar nog het Filmfestival van Cannes bij voor de vertoning van de film ‘Redoutable’ van Michel Hazanavicius. Het scenario ervan is immers gebaseerd op één van haar romans, ‘Un an après’. Het merendeel van Wiazemsky’s 15 romans draagt een autobiografische stempel. In 1998 won zij de Grote Romanprijs van de Académie française voor ‘Une poignée de gens’, een boek over haar Russische wortels.

Anne ‘muze van Godard’ Wiazemsky overleden
Anne Wiazemsky (rechts) woonde in mei dit jaar nog het Filmfestival van Cannes bij. Foto: AFP