Belg en semi-Belg nieuwsgierig in Nederland
Foto: NPO3

Vanavond op de Nederlandse openbare omroep: Joy Anna Thielemans of Chinese jongeren die steeds moeilijker hun plek vinden in de samenleving. Op de Vlaamse buis dan weer een ‘Classic Albums’ aflevering en een Woestijnvis-programma op Vier.

1. CLASSIC ALBUMS: CARLY SIMON

Canvas 23.00-0.00 uur

Guy Evans maakte een documentaire over het album No regrets (1972) van Carly Simon. De monsterhit ‘You’re so vain’ die daarop staat, kent u wellicht. Simon had in die tijd ook meerder relaties met bekende mensen. Die zou ze op dit album verwerkt hebben. Leuk is vooral de passage van Taylor Swift.

2. DE RECHERCHE

Vier 20.35-21.30 uur

Woestijnvis-programma’s worden niet alleen schaarser op Vier, ze lijken ook minder lang te duren. Het derde seizoen van deze docureeks die lokale rechercheurs in Gent en Limburg volgt, is na vijf afleveringen alweer ten einde.

3. CONTROL ALT DELETE

NPO 3 21.35-22.00 uur

Joy Anna Thielemans, een puur Belgisch product, en Jan Jaap van der Wal, een semi-Belgisch product, maken samen een humoristisch-wetenschappelijk programma over technologie voor een Nederlandse zender. Dat wekt op z’n minst onze nieuwsgierigheid.

4. EDUCATION, EDUCATION

NPO 2 23.50-0.40 uur

Donderdag 5 oktober, NPO2, 23u50

Wilde je aan de armoede van het Chinese platteland ontsnappen, dan moest je gaan studeren. Een opleiding was de manier om hogerop te komen. Maar de Chinese economie is veranderd, en een opleiding alleen is niet meer zaligmakend. Steeds meer hoogopgeleide jongeren hebben moeite een plaats te vinden in de gigantische Chinese samenleving.