Spaanse rechtbank schorst zitting Catalaans parlement
Foto: Photo News

In Spanje heeft het Spaans Grondwettelijk Hof geoordeeld dat het Catalaanse parlement niet mag samenkomen op maandag. De Catalaanse politici wilden er op maandag de onafhankelijkheid uitroepen.

Het hof oordeelde dat het uitroepen van de onafhankelijkheid een 'schending van de grondwet' zou zijn. Spaanse premier Mario Rajoy waarschuwde de Catalaanse regering om haar plannen niet voort te zetten.

Voor de Catalaanse regering is het duidelijk. In het referendum zondag koos 90 procent voor de onafhankelijkheid. Dat meer dan 50 procent niet kwam stemmen, doet er niet toe. De uitslag zou bindend zijn, zo had de regionale leiding op voorhand gezegd. De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wou dus de onafhankelijkheid afkondigen. Hij wou de uitslag van het referendum aan het parlement voorleggen en dat parlement zou dan groen licht moeten geven.Daar steekt de Spaanse rechtbank nu een stokje voor. 

'Veel Catalanen teleurgesteld'

Gisterenavond verweet de Catalaanse minister-president koning Felipe in een speech dat hij niet over dialoog heeft gepraat. ‘U heeft vele Catalanen teleurgesteld,’ zei Carles Puigdemont. ‘Wij hadden gehoopt dat u een oproep tot dialoog zou doen. U heeft bewust miljoenen Catalanen genegeerd die niet denken zoals de regering.’

Was dat een gemiste kans? Uitgerekend de koning, die de eenheid van het land moet bewaken, had een verzoenende toon kunnen aanslaan. Hij had aan de Spaanse premier Rajoy en de Catalaanse minister-president Puigdemont kunnen suggereren om een dialoog op te starten. Premier Rajoy zou zonder gezichtsverlies aan zijn koningsgezinde achterban kunnen zeggen dat de koning hem gevraagd had om de wapens op te bergen. Puigdemont, die al maandenlang om bemiddeling vraagt, zou de uitgestoken hand niet hebben kunnen weigeren.