Japanse vrouw sterft ‘door overwerk’
Themabeeld Foto: AP

Miwa Sado (31) had 159 uren overgewerkt op één maand tijd. Arbeidsinspecteurs oordelen dat de vrouw gestorven is omdat ze te veel werkte. De druk op Japan om de werkcultuur te herbekijken wordt groter.

Sado werkte voor de Japanse openbare omroep NHK. Ze was journaliste en nam de verslaggeving van de verkiezingen in juni en juli 2013 voor haar rekening. Ze stierf drie dagen na afloop van de verkiezingen. Sado nam slechts twee vrije dagen op in de maand voor haar dood, en presteerde 159 overuren. Ze stierf in juli 2013 aan hartfalen, maar het sterfgeval werd pas deze week openbaar gemaakt door haar werkgever. Het bedrijf wachtte vier jaar met de bekendmaking, ‘uit respect voor haar familie’.

Haar dood zal de druk op de Japanse overheid waarschijnlijk doen stijgen om een betere balans te vinden tussen werk en privé. ‘Zelfs vandaag, vier jaar na haar dood, kunnen we de realiteit nog altijd niet goed bevatten. We hopen dat haar dood en ons verdriet niet voor niets is geweest’, zeggen haar ouders via een bericht van NHK.

‘De dood van Sado is een probleem van onze bedrijfscultuur’, zegt Masahiko Yamauchi van de openbare omroep. ‘We moeten herbekijken hoe we de verkiezingen aanpakken.’

Het debat over overwerkte werknemers kwam al eerder op gang in 2015, na de zelfmoord van 24-jarige Matsuri Takahashi. Zij had meer dan 100 overuren gewerkt de maand voor ze zich van het leven beroofde, en schreef op sociale media dat ze ‘dood wou’ en ‘fysiek en mentaal kapot was’.

Voorstel

De overheid stelt voor om een maximum van 100 overuren per maand toe te laten en boetes op te leggen aan bedrijven die zich niet houden aan die regel. Volgens onderzoek loopt één op de vijf Japanners het risico te sterven omdat ze te hard werken. Meer dan 2000 Japanners pleegden in 2016 zelfmoord door stress, tientallen anderen stierven als gevolg van hartfalen of beroertes.