Mechelse binnenstad erkend als toeristisch centrum
Foto: BELGAIMAGE

De binnenstad en stationsbuurt van Mechelen zijn door de federale overheid erkend als toeristisch centrum. Dat betekent dat de winkels in die zone op (meer) zondagen mogen openen.

Mechelen zit als toeristische bestemming in de lift, luidt de redenering, aangezien het aantal bezoekers van bezienswaardigheden en het aantal hotelovernachtingen toeneemt. Op zondagen zijn er bovendien steeds meer evenementen waar de lokale handelaars mee van willen profiteren.

Schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA) noemt het ‘een goede zaak voor de lokale economie’ en wil nu werk maken van extra koopzondagen. ‘Meer mensen gaan winkelen op zondag en we moeten daar kunnen op inspelen’, zegt ze.

Ook onder meer de Antwerpse binnenstad vroeg en kreeg enkele jaren geleden al met dezelfde bedoeling een erkenning als toeristisch centrum, al waren handelaars daar verdeeld over het initiatief. Ook enkele Mechelse handelaars reageren negatief op de plannen voor meer koopzondagen, omdat ze betwijfelen dat die meer winst zouden opleveren.