Belgische Syriëstrijder kon opleiding als treinbestuurder volgen
Foto: BELGA

Belgische Syriëstrijder Zakaria H. is erin geslaagd negen maanden lang een opleiding te volgen als treinbestuurder ondanks zijn veroordeling in een terrorismedossier. In december werd hij veroordeeld tot drie jaar met uitstel. Kort daarna solliciteerde hij bij Infrabel. Omdat de veroordeling zo recent was, stond die nog niet op zijn strafblad en werd hij aangeworven.

Zakaria H. verbleef tussen september 2013 en maart 2014 in Syrië. Daar verbleef hij in het gezelschap van andere jihadisten, onder meer bij Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen van Parijs, en bij Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van de aanslag in Zaventem.

In december vorig jaar kreeg hij daar drie jaar cel met uitstel voor, maar slechts enkele weken later solliciteerde hij bij Infrabel. Gezien zijn veroordeling zo recent was, stond deze nog niet op zijn strafblad. Negen maanden lang werd hij opgeleid tot treinbestuurder voor technische treinen. Maar toen eind september zijn veroordeling aan het licht kwam, werd hij meteen ontslagen

H. viel niet op bij de screening van de kandidaten, vertelt Alain Dupont van HR-Rail aan VTM Nieuws. ‘Er was op het eerste gezicht niets abnormaals aan zijn dossier, ook omdat hij een blanco strafblad kon voorleggen. Toen duidelijk werd dat hij veroordeeld was in een terrorismedossier, werd hij meteen ontslagen en werd de opleiding stopgezet’, aldus nog Dupont.