Haven van Gent stevent af op jaarrecord
Foto: Photo News

De haven Gent heeft in de eerste negen maanden van het jaar een record aan goederenoverslag geteld, voornamelijk te danken aan het beste niveau van de overslag via zeevaart.

Dat meldt het Havenbedrijf Gent. Ook de binnenvaart wipt over het niveau van 2016. De haven verwacht tegen eind dit jaar voor het tweede jaar op rij een record te boeken.

De overslag via zeevaart bleef toenemen tijdens de periode januari-september met als resultaat een totaal van 24,4 miljoen ton, maar liefst plus 13,4 procent. De binnenvaart steeg met 3,4 procent tot 17,1 miljoen ton. ‘Voor de eerste negen maanden komt zo het totale goederenverkeer voor zeevaart en binnenvaart samen op het beste peil ooit’, meldt het havenbedrijf. In totaal gaat het om 41,6 miljoen ton goederen, goed voor een stijging van 9 procent of 3,5 miljoen ton. De haven van Gent zal ook dit jaar een record boeken en dit voor het tweede jaar op rij. Vermoedelijk zal eind november het cijfer van de goederenoverslag van 2016 worden overschreden.

Wat het derde kwartaal van 2017 betreft, registreerde de Gentse haven een totale goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart van 13,4 miljoen ton. Dat is bijna 5 procent meer dan het derde kwartaal van 2016. Zowel zeevaart als binnenvaart neemt toe. ‘Voor zeevaart is dit het beste derde kwartaal ooit’, meldt de haven van Gent nog. De goederenoverslag via zeevaart kent met een totaal van 7,8 miljoen ton een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. De binnenvaart klokt af op 5,7 miljoen ton goederenoverslag, een stijging van eveneens bijna 5 procent.