Amerikaanse overheid is duidelijk: liefde is geen toegestaan ingrediënt
Foto: Getty Images/iStockphoto

‘Met liefde gemaakt’ allemaal goed en wel, zolang het niet op de ingrediëntenlijst staat. De Amerikaanse voedselwaakhond FDA heeft een bakkerij gevraagd om de verpakking voor zijn granola aan te passen.

De Amerikaanse bakkerij Nashoba Brook Bakery verkoopt granola waarvan de ingrediëntenlijst naast havervlokken, noten en kokosvet ook ‘liefde’ vermeldt. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) noemt dit een inbreuk op de regulaties rond voedseletikettering.

‘Voor de ingrediënten die worden weergegeven op de verpakking moet hun officiële naam worden gebruikt. Liefde is geen gebruikelijke naam voor een ingrediënt en wordt aldus beschouwd als een ingrediënt dat daar niet thuishoort’, argumenteert de FDA in zijn brief.

Eigenaar John Gates gaat akkoord met de overige overtredingen die worden genoemd door het agentschap (zoals inbreuken tegen voedselhygiëne) maar is niet van plan om de gimmick te laten vallen, die overigens niet nieuws is, maar al bijna twintig jaar op de verpakking staat.

‘We moeten wel passie en liefde steken in wat we doen. We maken elke dag opnieuw vers brood, granola en gebak, en dat is een intensief proces waarbij veel verkeerd kan lopen’, klinkt het. ‘Dat de overheid ons komt vertellen dat we liefde niet mogen vermelden omdat het klanten zou bedriegen, is wat dwaas.’

Nashoba Brook Bakery verkoopt zijn producten in een honderdtal winkels, verspreid over de Amerikaanse staten Massachusetts en New Hampshire.