Islamitische Staat bijna geen staat meer
Irakese legerelementen gesteund door de Hashed al-Shaabi rukken op naar Hawija. De stad zou een dag later bevrijd zijn. Foto: AFP
Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) verliest haar laatste belangrijke stad in Irak. Het Irakese leger bevrijdt Hawija in het noorden. Daarmee duwt het leger de laatste IS-militanten naar de grens met Syrië.

Bij de gevechten komen 196 IS-strijders om het leven. 96 dorpen rondom Hawija zijn bevrijd. De Verenigde Staten, maar ook Iraans-getrainde sjia milities steunen het Irakese leger. Zij begonnen samen het offensief op 21 september. De strategisch gelegen stad was al in de handen van IS sinds 2014.

IS-militanten hebben nu enkel nog controle over al-Qa'im, een stad gelegen op de grens met Syrië. In Syrië zelf moet de groep terrein prijsgeven in Deir Ezzor. Daar vecht het Syrische regeringsleger samen met Russische elementen tegen de terreurgroepering. 

Het einde van het kalifaat lijkt in zicht. Nu de laatste steden door regeringstroepen bevrijd worden, verliest het kalifaat de status van staat - een status die vanaf het uitroepen van het kalifaat al betwist werd. 

Experts menen dat wanneer IS geen gebieden meer controleert, de groepering zal transformeren in een gewapende opstand. Het is dus niet langer een hybride terreurgroepering die land bezet en openbare diensten aanbiedt. Veiligheidsdiensten menen dat de groepering zich meer zal richten op wereldwijde aanslagen. 

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep vorige week in een audioboodschap nog op om te strijden tot de laatste man, en aanslagen te plegen in het Westen.