Oostenrijk, waar de kiesstrijd smerig wordt
Foto: REUTERS

Sebastian Kurz, binnenkort mogelijk de nieuwe Bondskanselier van Oostenrijk, werd slachtoffer van een lastercampagne op Facebook. Blijkt dat een ex-medewerker van de concurrenten van de SPÖ daarachter zat.

De christendemocraat Sebastian Kurz is zowat de Emmanuel Macron van Oostenrijk: een gladgeschoren, jonge nieuwkomer met de reputatie van een politiek wonderkind. Op 15 oktober houdt Oostenrijk parlementsverkiezingen en zijn partij (officieel niet meer de ÖVP, maar de Lijst Sebastian Kurz) ligt voor in de peilingen. De zittende sociaaldemocratische kanselier Christian Kern (SPÖ) zit in het defensief. Sinds uitlekte dat een medewerker van zijn partij scheldpagina’s op Facebook aanmaakte tegen Kurz, is dat nog meer het geval.

Antisemitisme vanuit Israël

De webpagina’s, heten ‘De waarheid over Sebastian Kurz’ en ‘Wij voor Sebastian Kurz’. De ene pagina maakte de 31-jarige Kurz belachelijk met allerlei (feitelijk onjuiste) filmpjes en laster. Op de andere pagina schreven zogezegde fans van Kurz aangebrande en xenofobe commentaren (Kurz beloofde een strenger migratiebeleid).

De pagina’s doen denken aan de rioolpraat op extreemrechtse fora. Zo beschuldigden gebruikers Kurz ervan een pion te zijn van ‘de jood’ George Soros, de Hongaars-Amerikaanse liberale miljardair op wie veel antisemieten zich richten.

De eigenaar van die pagina’s was niemand minder dan Tal Silberstein, een consulent ingehuurd door de SPÖ. Silberstein, een Israëli, werd vorige week nog opgepakt in zijn thuisland op verdenking van fraude. Naar verluidt had hij de SPÖ 50.000 euro aangerekend voor de uitbouw van een ‘negatieve campagne’, met een klein team (deels in Oostenrijk, deels in Israël).

De SPÖ ontsloeg Silberstein al in augustus en noemde de samenwerking met hem ‘een grote vergissing’. Het mailverkeer tussen Silberstein en de partij suggereert dat SPÖ wel nadacht over negatieve campagnevoering, maar zonder concrete plannen voor de ranzige Facebookpagina’s. Kanselier Kern en zijn partij gaven wel toe dat ze een ‘anti-Kurzfilmpje’ produceerden voor ‘intern’ gebruik. In Oostenrijk, dat weinig op heeft van smeercampagnes, heerst verontwaardiging.

Andere partijen betrokken

De nummer twee van de SPÖ, Georg Niedermühlbichler, is door het schandaal al opgestapt. Kern zegt dat er mogelijk andere partijen betrokken zijn. De SPÖ wil nu dat Facebook binnen de vier dagen details over de uitbaters van de pagina’s openbaar maakt.