VUB-professor De Meirleir voor strafrechter
Foto: Photo News

Het parket van Brussel bevestigt dat professor Kenny De Meirleir van de VUB zich voor de strafrechter moet verantwoorden omdat hij medicijnen die in ons land niet vergund zijn, invoerde én toediende.

Volgens nieuwssite Apache zou de professor, die gespecialiseerd is in het chronisch vermoeidheidssyndroom, ook zelf geld verdienen aan het voorschrijven van een duur geneesmiddel. ‘Zijn vrouw was tot voor kort bestuurder van het bedrijf achter dat middel.’

Het parket van Brussel bevestigt dat professor De Meirleir op 29 september door de Brusselse raadkamer doorverwezen werd naar de strafrechter ‘wegens inbreuken op de wetgeving rond de invoering en toediening van geneesmiddelen’.

Het onderzoek werd opgestart na een klacht bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Daar weigeren ze voorlopig alle commentaar. Maar het parket is duidelijk. ‘Het gaat om inbreuken die zich tussen oktober 2006 en januari 2009 voordeden. Ze bestaan erin dat hij onder andere medicijnen die in ons land niet vergund zijn invoerde en in tweede mate ook zelf toediende. Burgerlijke partijen zijn er niet.’ Op de inbreuken staan straffen tot twee jaar.

Gisteravond was De Meirleir, die niet meer verbonden is aan de VUB en sinds september met pensioen is, niet bereikbaar voor commentaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in