Hamburgse Elbphilharmonie wordt decor van een catwalkshow
Foto: Thies Raetzke

De Elbphilharmonie, een prachtige concertzaal in Hamburg die werd ontworpen door Herzog & De Meuron, krijgt later dit jaar eens een ander publiek over de vloer dan muzikanten en concertgangers.

Het Franse modehuis Chanel werkt nauw samen met verschillende ateliers en zet hun ambachten die gelinkt zijn aan oud vakmanschap elk jaar extra in de kijker met een bijzonder defilé. Creatief directeur Karl Lagerfeld nodigt dan uit naar bijzondere plekken in pakweg Moskou, Shanghai, Istanbul, Mumbai, Dallas of Monte Carlo. Dit jaar keert hij terug naar zijn geboortestad Hamburg.

Daar opende eerder dit jaar de Elbphilharmonie zijn deuren: een concertzaal aan de Elbe die werd ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog & De Meuron. Zij slaagden erin om een oud pakhuis om te toveren tot een blikvanger door er een glazen zeilschip bovenop te plaatsen. Naast de grote muziekzaal is er ook een Plaza met uitkijkplatform op 35 meter hoogte, met een panorama van 360 graden op de Duitse stad.

Ondanks de jaren vertraging en het serieuze kostenplaatsje, hebben de Duitsers de concertzaal in hun hart gesloten. De architectuurparel kreeg eerder al onder meer Angela Merkel, Vladimir Poetin, Donald Trump, de Britse prins William en Kate Middleton over de vloer, maar op 6 december mag het de kruim van de modewereld verwachten, aangezien Chanel er dan voor het eerst een catwalkshow organiseert.