Turkse archeologen zeggen dat ze een crypte hebben ontdekt waarin de stoffelijke resten kunnen liggen van de heilige Nicolaas van Myra, beter gekend als Sinterklaas. De ontdekking werd gedaan in een kerk in het Turkse Demre, de huidige naam van Myra, de geboorteplaats van Sint-Nicolaas.

De onderzoekers hebben een tempel en begraafplaatsen gevonden onder de oude Sint-Nicolaaskerk in Demre.

‘We vermoeden dat het graf ongeschonden is, maar het wordt moeilijk om erbij te geraken met al die mozaïeken op de vloer’, legt Cemil Karabayram, hoofd van Anyalya’s Monument Authority uit. ‘We hebben al veelbelovende resultaten geboekt, maar het echte werk begint nu pas. Als we de bodem bereiken, vinden we misschien wel we het onaangeroerde lichaam van Sint-Nicolaas.’

Ons Sinterklaasfeest is gebaseerd op de heilige die in de vierde eeuw leefde. Hij wordt aanbeden voor zijn vrijgevigheid en hulp aan de armen.

Sint-Nicolaas zou in het jaar 343 overleden zijn. Waar zijn overblijfselen zijn, is een punt van discussie gebleven. Er werd gedacht dat smokkelende handelsreizigers in de 11 eeuw zijn resten van Demre naar de Italiaanse Bari hadden gebracht. Daar staat nog altijd de Sint-Nicolaasbasiliek.

Turkse archeologen suggereren nu dat destijds de foute botten werden weggeroofd en dat de ‘relikwieën’ in Bari aan een anonieme priester toebehoren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig