Tillerson ontkent Trump ‘debiel’ te hebben genoemd
Foto: REUTERS

Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC heeft ’s lands minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson zijn president Donald Trump in juli in het Pentagon een ‘moron’ (debiel) genoemd en ermee gedreigd ontslag te nemen ‘wegens diepgaande meningsverschillen’. Maar in een zeldzame persconferentie ontkent Tillerson alles.

‘Ik ben benoemd door de president en blijf er zolang de president denkt dat ik kan dienen om zijn doelstellingen te bereiken’, aldus Tillerson woensdag vanuit Washington. Op een vraag over het gebruik van de term ‘moron’ kwam geen duidelijke ontkenning. ‘Ik ga me niet bezighouden met zoiets onbelangrijks’, luidde het.

Toch werden beide beweringen eerder op de dag door NBC de wereld ingestuurd. De nieuwszender zegt zich te baseren op verschillende hooggeplaatste Amerikaanse bronnen die zouden beweren dat vicepresident Mike Pence Tillerson na die woelige episode in juli ontmoette om hem te vragen meer respect te hebben voor de president. De Buitenlandminister zou sindsdien ‘vooruitgang’ gemaakt hebben, aldus de bronnen aan NBC.

‘Zoveel fake news vandaag’

Het is niet duidelijk of Trump op de hoogte gebracht werd van de term die zijn minister deze zomer gebruikte. Nog volgens NBC hebben Pence en andere regeringsleden er bij Tillerson op aangedrongen geen ontslag te nemen.

Voor Tillerson gedwongen werd tot zijn reactie had een adviseur van Tillerson aan NBC de berichten al ontkend. Tijdens zijn persconferentie zei Tillerson dat ‘Pence me nooit heeft moeten overtuigen om aan te blijven’.

Ook Trump zelf reageerde woensdag al, via Twitter natuurlijk. ‘Zoveel fake news vandaag. Het maakt niet uit wat ik doe of zeg, ze weigeren de waarheid te schrijven of te zeggen.’

 

 

In een tweede tweet, later op de dag, verwees hij naar de zogezegd dalende ratings van NBC. En nog wat later klonk het dat NBC volgens Trump excuses moet overmaken aan Amerika.

Communicatiekanalen

Er doen al langer berichten de ronde dat het niet botert tussen Tillerson en Trump. En afgelopen weekend borrelde het conflict weer naar boven, over de communicatiekanalen die Washington met Pyongyang zou hebben. Toch zei de president woensdag, in Las Vegas, het ‘volste vertrouwen’ te hebben in zijn minister van Buitenlandse Zaken.  Hij herhaalde dat er volgens hem ‘niets van aan’ is, en ‘helemaal verzonnen door NBC.’ 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig