‘Schietpartij in Munchen was wel degelijk racistische aanslag’

De schietpartij in München van juli 2016, waarbij een 18-jarige jongen negen mensen en daarna zichzelf doodschoot, was wel degelijk een racistisch geïnspireerde aanslag. Dat zeggen drie onderzoekers.

De 18-jarige David S., een Duitser van Iraanse afkomst, schoot op 22 juli 2016 in een winkelcentrum in München negen mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde.

Hoewel in eerste instantie gedacht werd aan een terreuraanslag gëinspireerd door Islamitische Staat, kwam de politie vrij snel met de stelling dat de schietpartij het werk was van een verwarde man. Zelfs toen aan het licht kwam de dader de actie goed had voorbereid en geobsedeerd was door de extreemrechtse Noorse terrorist Anders Breivik, hield justitie vast aan de piste van een psychisch zieke man die wraak nam.

Maar drie onderzoekers, die in opdracht van de stad Munchen het hele dossier doornamen, komen nu met een andere conclusie. Volgens hen ging het wel degelijk om een politiek gemotiveerde, rechtse aanslag.

De onderzoekers wijzen erop dat alle slachtoffers mensen met een migratieachtergrond waren en dat David S. met zijn daad duidelijk wilde bewijzen dat hij een echte Duitser was. Zo zou hij kort voor hij één van zijn slachtoffers door het hoofd schoot geroepen hebben dat hij een echte Duitser was.

Dat S. mogelijk uit racistische motieven handelde, zou ook moeten blijken uit het feit dat hij makkelijk meer mensen had kunnen ombrengen in het winkelcentrum. Hij had 300 patronen bij zich, maar richtte zijn wapen op personen van buitenlandse origine.

Lees meer bij Suddeutsche Zeitung