Dagboek Anne Frank wordt graphic novel
Foto: afp

Binnenkort verschijnt in ruim vijftig landen een graphic novel gebaseerd op het dagboek van Anne Frank.

De graphic novel is een initiatief van het Anne Frank Fonds in Bazel. Het Fonds ging met het idee aankloppen bij het Israëlische duo Ari Folman en David Polonsky. Die zijn vooral bekend van de Oscar-genomineerde animatiefilm Waltz with Bashir (2008) over de oorlog in Libanon.

Aanvankelijk stonden Folman en Polonsky niet te springen voor het idee. ‘Anne Frank is zo iconisch dat er veel valkuilen zijn. Het is haast banaal om dit te doen. Bovendien is alles al een keer gezegd en gedaan. Wat kun je nog toevoegen?’, aldus Polonsky tijdens de voorstelling van het boek.

Het Anne Frank Fonds wil het verhaal een nieuw publiek bereiken. ‘Onze generatie is opgegroeid tussen de boeken, maar de huidige generatie niet. Daarom wilden we het dagboek een visuele touch geven om opnieuw de jongeren te bereiken. Het is het ideale boek om jongeren te doen nadenken over racisme en discriminatie.’

Uiteindelijk gingen Folman en Polonsky om die reden overstag. ‘Het is belangrijk om het verhaal aan een nieuwe generatie te vertellen. Het moment dat er geen overlevers van de holocaust meer zijn of getuigen die hun verhaal kunnen vertellen, komt dichterbij. Daarom moeten we een nieuwe taal vinden om de zaken die we moeten leren uit de holocaust over te brengen’, aldus Folman.

Het dagboek van Anne Frank is een van de beroemdste boeken ter wereld en is vertaald in meer dan 60 landen. Anne Frank zat met haar familie twee jaar ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In augustus 1944 deden de nazi’s een inval en werden de acht bewoners van het Achterhuis naar Duitsland afgevoerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig