Acht Belgische para’s teruggehaald uit Gabon na vechtpartij
Foto: BELGAIMAGE
Het Belgisch federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar een vechtpartij in het Afrikaanse Gabon waarbij acht Belgische para's betrokken waren. Het nieuws werd woensdag gemeld door de kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en la Dernière Heure. Ook de Franse en Gabonese autoriteiten onderzoeken de zaak.

De acht para's van het derde bataljon parachutisten van Tielen (Kasterlee) waren in het West-Afrikaanse land voor de oefening Tropical Storm. Daarbij trainen zo'n 800 militairen van 15 september tot 15 oktober in tropische temperaturen.

Na een avondje uit gingen de acht para's zaterdagochtend rond 4 uur op de vuist met Franse collega's. De vechtpartij vond plaats in een nachtclub in hoofdstad Libreville. Bij dat gevecht raakten ook drie Gabonese burgers lichtgewond maar niemand moest overgebracht worden naar het ziekenhuis, aldus het federaal parket.

Dat federaal parket heeft een dossier geopend voor slagen en verwondingen. De para's die bij het incident betrokken waren zijn intussen naar België teruggekeerd.

'Maar ze zijn niet ijlings naar België teruggevlogen omwille van de vechtpartij', verduidelijkt het federaal parket. 'Het incident vond toevallig plaats op de laatste avond dat zij in Gabon aanwezig waren. Het was al voorzien dat ze de volgende dag zouden terugvliegen.'