Spaanse koning: ‘Catalaanse regering respecteert de rechtsstaat niet’
Foto: REUTERS

De Spaanse koning Felipe heeft dinsdagavond het volk toegesproken na het referendum in Catalonië dit weekend. Felipe verwijt de Catalaanse regering 'onverantwoordelijk gedrag.

De Spaanse koning Felipe VI heeft dinsdagavond om 21 uur de natie toegesproken naar aanleiding van de politieke crisis in het land tussen de centrale en de Catalaanse regering. Hij noemde de organisatie van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum 'onverantwoordelijk gedrag'.

Het Spaanse staatshoofd heeft zich voor de eerste keer uitgelaten over het onafhankelijkheidsreferendum en het het geweld dat dat met zich heeft meegebracht. 'De Catalaanse autoriteiten hebben op een systematische manier de regels geschonden, en hebben een onaanvaardbaar gebrek aan loyauteit getoond voor de machthebbers van de staat, die zij in Catalonië representeren', stelde Felipe. Hij beschuldigde de regionale autoriteiten ervan 'buiten de wet en de democratie te zijn getreden' en te proberen om 'de eenheid van Spanje te breken'. Ook zetten de Catalanen de 'stabiliteit van Catalonië en heel Spanje op het spel'.

De koning riep de Catalanen ook op om de 'grondwettelijke orde' te verzekeren.

Het Grondwettelijk Hof had het referendum van zondag verboden. Eerder stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy al dat er zondag 'geen referendum maar een enscenering' heeft plaatsgevonden.

Volgens de Catalaanse autoriteiten hebben 42,3 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, en heeft 90 procent voor de onafhankelijkheid gestemd. Door rellen raakten op de dag van het referendum volgens de Catalaanse overheid meer dan 800 mensen gewond.

Spaanse koning: ‘Catalaanse regering respecteert de rechtsstaat niet’
Foto: REUTERS