‘Je vindt ze ter linkerzijde en ter rechterzijde, de polarisatie’, zei CD&V-voorzitter Wouter Beke dinsdagmiddag tijdens het openingscollege voor de studenten politicologie aan de UGent. ‘Maar ik zal niet aan die lokroepen beantwoorden.’ Beke maakte van het Gentse spreekgestoelte gebruik om de positie van zijn partij in een gepolariseerde wereld te duiden.

‘De manier waarop aan politiek wordt gedaan vormt een nieuwe breuklijn en ik denk dat het voor iedereen duidelijk is aan welke kant wij staan’, zei hij nog. ‘Stop toch om angstgevoelens te stimuleren om daaruit electoraal gewin te halen.’ Beke slaagde erin om tijdens zijn hele betoog in die hele discussie de partij N-VA niet bij naam te noemen. (zie video hieronder)

Hij toonde wel de tweet van de algemeen sectretaris van de N-VA Louis Ide waarin hij verwees naar Merkels ‘Wir Schaffen Das’ bij een bericht over de priester die in Frankrijk werd vermoord door terroristen. Maar ook het beeld van Ecolo waarbij Theo Francken afgebeeld werd als een Wehrmacht-soldaat werd geprojecteerd.

Toen studenten hem nadien rechtstreeks vroegen naar zijn oordeel over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken maakte Beke nog eens duidelijk dat zijn partij achter zijn beleid staat, maar zijn taalgebruik niet kan smaken.

Links kampt in de ogen van Beke met het onvermogen om antwoorden te bieden aan sociaal-economische thema’s. ‘De dertigurenweek die Di Rupo voorstelt lost de krapte op de arbeidsmarkt niet op.’ Rechts is voor hem dan weer niet in staat om een genuanceerd antwoord te bieden op heel wat maatschappelijke thema’s, verdedigt hij de middenpositie van zijn partij nog.