Algemene staking in Catalonië
Foto: EPA-EFE

De kleinere vakbonden en de pro-onafhankelijkheidsorganisaties houden vandaag een algemene staking. Op alle belangrijke wegen staan, als gevolg van blokkades, kilometers lange files.

In Catalonië hebben de kleinere vakbonden en de organisaties die voor de onafhankelijkheid zijn vandaag een staking uitgeroepen. De grotere vakbonden staken niet, maar nemen deelnemen aan betogingen die op verschillende plaatsen in Catalonië worden gehouden. Zij willen met die manifestaties het geweld aanklagen dat de Nationale Politie afgelopen zondag heeft gebruikt toen ze de urnes van het verboden referendum in beslag wilden nemen.

De Spaanse krant El Pais schrijft dat de Catalaanse regering aan de ambtenaren van de openbare diensten gevraagd heeft om op minimumbezetting werken, zodat mensen die mee willen gaan betogen, het openbaar vervoer kunnen gebruiken. Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia zal de Catalaanse overheid het loon blijven doorbetalen van de werknemers die deelnemen aan de staking.

La Vanguardia schrijft dat vele winkels vandaag hun deuren gesloten houden. In de meeste havens van Catalonië wordt niet gewerkt. De belangrijke bedrijven Seat en Nissan functioneren normaal.