Europees Parlement debatteert toch over Catalonië
Foto: Photo News

Het Europees Parlement houdt woensdagmiddag een plenair debat over de situatie in Catalonië. Dat is maandag beslist bij de opening van de zitting in Straatsburg.

De situatie in Catalonië stond vorige week nog niet op de ontwerpagenda voor de plenaire zitting van het Europees Parlement, maar na de gebeurtenissen van zondag achtte een ruime meerderheid in het halfrond het wenselijk dat de situatie in de Spaanse regio toch wordt besproken.

Het debat vindt plaats op woensdagmiddag. De titel luidt ‘de grondwet, de rechtsstaat en fundamentele rechten in Spanje in het licht van de gebeurtenissen in Catalonië’, een voorstel dat de steun kreeg van de christendemocratische en conservatieve EVP, de sociaaldemocraten en de liberalen.

De groenen bepleitten een debat over ‘massaal politiegeweld tegen vreedzame burgers in Catalonië’, maar dat voorstel dekte volgens de traditionele partijen niet de hele lading van de politieke situatie in de Spaanse regio.

De Europese instanties hielden zich tot zondag afzijdig van de gebeurtenissen in Spanje. Maandag riep de Commissie ‘alle relevante actoren’ op om ‘van confrontatie naar dialoog’ te gaan. Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk vroeg Rajoy maandag om een verdere escalatie en het gebruik van geweld te proberen vermijden.

De Spaanse politie greep zondag hardhandig in om een door het Grondwettelijk Hof verboden referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië te verhinderen. Volgens de Catalaanse overheid raakten bijna 900 mensen gewond. Volgens de regionale autoriteiten bracht 42,3 procent van de kiezers een stem uit en koos 90 procent voor onafhankelijkheid.