200.000 Belgen moeten belastingbrief nog invullen
Foto: Photo News

Bijna 200.000 Belgen hebben hun belastingaangifte voor dit jaar nog altijd niet ingediend. Ze krijgen van de fiscus veertien dagen de tijd om dat alsnog te doen. Anders volgt een fikse boete.

Eind vorige week heeft de federale overheidsdienst Financiën een (laatste) herinneringsbrief gestuurd naar in totaal 190.101 belastingplichtigen die hun aangifte voor de personenbelasting van dit jaar (inkomsten van het jaar 2016) nog altijd niet hebben ingediend.

Eigenlijk lag de uiterste indieningsdatum op 29 juni, voor wie het papieren formulier gebruikt, of op 13 juli, voor wie Tax-on-web gebruikt. Wie zijn belastingbrief door een officiële mandataris laat indienen, zoals een boekhouder, kan dat tot 26 oktober doen.

Boete

Iedereen die dezer dagen een herinneringsbrief van de fiscus in de bus krijgt, heeft exact veertien dagen de tijd om zich alsnog in regel te stellen en zijn aangifte in te dienen.

Wie dat niet doet, riskeert een belastingverhoging van 10 procent tot maximum 200 procent, plus een boete die kan oplopen tot 1.250 euro.

Handtekening

Elk jaar zijn er een pak belastingplichtigen die ten onrechte denken dat ze hun aangifte in juni of juli wel degelijk gedaan hebben, terwijl dat volgens de federale overheidsdienst Financiën niet (correct) is gebeurd.

Meestal gaat het om mensen die geen (elektronische) handtekening hebben gezet onder hun online aangifte. Een klassiek voorbeeld hiervan is dat de ene partner zijn handtekening zet, maar de andere partner niet. In dat geval is de aangifte niet geldig en wordt het online formulier niet verzonden.