In de Sint-Baafskathedraal in Gent is maandag het skelet van de vinvis Leo opgehangen. De walvis spoelde twee jaar geleden aan in de Gentse haven en wordt voor een project ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de UGent tentoongesteld.

De vinvis, die de naam Leo kreeg, spoelde op 9 november 2015 aan op de bulbsteven van een schip. Het dier was één jaar oud, twaalf meter lang en 25 ton zwaar. Het project ‘Out of the Box’ stelt Leo een half jaar voor aan het grote publiek, in de Sint-Baafskathedraal in Gent.

Met ‘Out of the Box’ wil de UGent haar collectie tonen aan de wereld.

‘De walvis is een verwijzing naar het verhaal van Jona uit het Oude Testament’, zegt Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal. ‘Jona was een profeet die een opdracht kreeg om Nineve te bekeren. Hij vertrok met zijn boot, maar werd verzwolgen door de zee en opgeslokt door een walvis.’

‘Het doet ook nadenken wat de link is tussen geloof en wetenschap en tussen geloof in kunst. In het voorjaar plannen we hier in de kathedraal een evenement over, om samen na te denken, onder de ribben van Leo’, zegt Collin.