Er raken steeds meer details bekend over de dader van de schietpartij in Las Vegas, waarbij meer dan vijftig doden en ruim tweehonderd gewonden vielen. Stephen Paddock is een 64-jarige blanke man die zelf ook in de buurt van Las Vegas woonde.

De politie kon de dader snel identificeren. Stephen Paddock, die met pensioen was, woonde sinds juni 2016 in Babbling Brook Court in Mesquite, Nevada. Voordien woonde hij in Reno in dezelfde staat. Hij zou ook een buitenverblijf hebben in Melbourne, Florida. Volgens naasten ging hij vaak voor veel geld gokken in de casino's van Las Vegas en woonde hij er concerten bij. Volgens zijn broer, Eric Paddock, had hij geen affiliatie met politiek of religie.

De autoriteiten zeggen dat hij geen strafblad had, op een verkeersovertreding na. Stephen Paddock mag dan een blanco strafblad hebben gehad, zijn vader stond wel gekend als een crimineel. Hij stond zelfs acht jaar lang op de ‘most wanted’-lijst van het FBI.

Miljonair

Stephen Paddock was gepensioneerd. Hij zou als boekhouder en auditeur gewerkt hebben. Hij bezat bovendien heel wat vastgoed, waardoor hij zich na vele jaren miljonair mocht noemen. Van geldproblemen had hij nooit last. Hij had ook een jachtvergunning en een brevet als piloot voor privévluchten. Paddock was ook de eigenaar van twee kleine vliegtuigen.

Oorspronkelijk werd gemeld dat Paddock door de politie omgebracht was in de hotelkamer van waaruit hij de schoten afvuurde. De sherrif van Las Vegas corrigeerde later echter dat de man zichzelf heeft doodgeschoten toen de speciale eenheden van de politie zijn hoteldeur met explosieven openbliezen. 

Nog volgens de sherriff was de man in het bezit van meer dan tien vuurwapens. Dat verklaart waarom getuigen vertelden over pauzes van tien tot vijftien seconden tussen kogelregens. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de dader honderden kogels heeft afgevuurd. Hij had zich al op 28 september ingecheckt in het hotel.

Eerder had de politie een foto van een Aziatische vrouw verspreid. Ze werd niet als een verdachte beschouwd, maar de politie wou graag met haar spreken. Ze is nu niet langer een 'person of interest', klinkt het. Het zou gaan om zijn vriendin.

De motieven van de dader zijn nog onduidelijk. Bij een huiszoeking in zijn woning zijn nog eens 18 wapens, verschillende explosieven en een duizendtal munitiepatronen aangetroffen.