De 5 favoriete aandelen van Guillaume Dalibot, fondsbeheerder van Echiquier Agressor, La Financière de l’Echiquier
Guillaume Dalibot Foto: rr

De wereldwijde economische context is zelden zo gunstig geweest voor de bedrijven waarin we beleggen. Hoewel we in onze aandelenselectie ons zo veel mogelijk willen beschermen tegen de macro-economische gebeurtenissen, denken we dat de huidige dynamiek een belangrijke impact heeft op de portefeuille van Echiquier Agressor.

Volkswagen

Het Dieselgateschandaal heeft een radicale ommezwaai in het managementmodel veroorzaakt. Op het vlak van deugdelijk bestuur zien we steeds meer tekens dat de situatie verbetert. Vooral de nieuwe methode van remuneratie van de leidinggevenden is meer in lijn met de belangen van de aandeelhouders. Het feit dat de ceo op post blijft toont eveneens dat de invloed van vakbonden (die zeer aanwezig zijn bij Volkswagen) vermindert. De groep laat horen dat ze nadenkt over de optimalisering van de portefeuille. Volgens onze schatting zou dit tot € 40 miljard desinvesteringen kunnen leiden. Tenslotte beschikt de groep momenteel over de beste productcyclus uit de automobielsector. We verwachten een groei van het marktaandeel in 2018.

CNH Industrial

De beleggers onderschatten het potentieel aan winstherstel van dit conglomeraat, waarvan het grootste winstaandeel komt van de productie van landbouwmateriaal, tractoren en maaidorsers. Hoewel de verkoopvolumes de laatste jaren gedaald zijn, slaagde CNH Industrial erin om de prijzen stabiel te houden door zijn kosten te verminderen en zijn distributiekanalen gezond te maken. Uit ons onderzoek kunnen we concluderen dat, na een jaar van stabilisering van de volumes in 2017, we ons zouden moeten verwachten aan een significant herstel in 2018. De beleggers zouden aangenaam verrast kunnen zijn met een sterker en sneller dan verwachte stijging van de marges.

Philips Lighting

Deze onderneming is het resultaat van een spin-off in 2016. Van een situatie waarin de resultaten niet prioritair waren voor Philips, kwam de onderneming in een situatie waarin het management aan de geloofwaardigheid moest werken. Philips Lighting kan zijn winst en cash-flow doen groeien, iets waarover heel wat beleggers sceptisch blijven. Enerzijds denken we dat de structurele daling van de productieactiviteit van traditionele verlichting minder sterk van verwacht zal zijn, dankzij een regelmatige groei van het marktaandeel. Verder hebben we ook vertrouwen in de capaciteit van het leidinggevende team om de activiteit professionele verlichting terug op de sporen te zetten. Deze activiteit moet baat hebben bij de diepgaande herstructurering van de laatste jaren.

Altice

De strategie van Altice in de VS zou waarde moeten blijven creëren voor de aandeelhouders. De beleggers onderschatten het optimalisatiepotentieel van de kostenbasis van de twee kabeloperatoren Cablevision en Suddenlink. Altice is momenteel een belangrijke speler in de consolidatie van deze markt in de VS : er bestaan verschillende kansen die Altice in staat moeten stellen om zijn operationeel model in te voeren. Tenslotte schijnt de vrees van de markt over het schuldniveau van Altice ons overdreven : met de cash-flow van de volgende jaren zou de terugbetaling van alle schulden mogelijk moeten zijn zonder dat de onderneming opnieuw een beroep moet doen op de kredietmarkt of de banken.

Eiffage

Ondanks een reeds excellent beursparcours beschikt Eiffage nog altijd over belangrijke hefbomen om zijn winstgevendheid boven de marktverwachtingen te verbeteren. De onderneming gaat nu een nieuwe fase van zijn bestaan in. Na de contracting activiteit op de rails gezet te hebben en het herstel van het balansevenwicht zou het management van Eiffage de groei moeten versnellen via overnames. Er liggen heel wat kansen voor sterke synergieën voor de groep, wat de markt volgens ons altijd onderschat. En hoewel we ons willen afschermen van macro-economische evoluties, zou de activiteit van Eiffage zijn voordeel moeten halen uit de verbetering van het economisch klimaat in Frankrijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in