De leider van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, vraagt internationale bemiddeling in de crisis tussen Spanje en de deelstaat. Hij eist ook dat Madrid de politie terugtrekt.

Puigdemont riep vanmorgen zijn regering bij elkaar voor een spoedzitting achter gesloten deuren. Na afloop maakte Puigdemont bekend dat hij internationale bemiddeling vraagt.  Puigdemont vindt dat de Europese Unie moet helpen bij het oplossen van de problemen tussen Catalonië en Spanje.

Eerder vandaag had de Europese Commissie 'alle relevante betrokkenen' in Spanje en Catalonië opgeroepen om, daags na het onafhankelijkheidsreferendum en het politiegeweld, 'snel van confrontatie naar dialoog over te gaan'. Volgens de Commissie 'kan geweld nooit een instrument zijn in politiek' (zie video hieronder).

Puigdemont stelde vanmiddag nogmaals dat het referendum bindend is.

Zondagavond meldde een woordvoerder van de Catalaanse regering dat 2,26 miljoen van de 5,3 stemgerechtigde Catalanen een stem had uitgebracht en dat 90 procent van die kiezers voor de onafhankelijkheid had gestemd.

Puigdemont maakte toen al aanspraak op de onafhankelijkheid. 'Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben in de vorm van een republiek', verklaarde hij.

Hij bedankte ook de 'miljoenen' Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid en het hardhandig optreden van de ordediensten zondag zijn gaan stemmen.