Nadat terreurgroep IS de dodelijke schietpartij in Las Vegas heeft opgeëist, zegt de FBI dat er nog geen link met een terreurgroep is gevonden. Met ondertussen 59 doden is de schietpartij de dodelijkste in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De dader pleegde zelfmoord. Bij een huiszoeking in zijn woning zijn nog eens 18 wapens, verschillende explosieven en een duizendtal munitiepatronen aangetroffen.

Volgens het nieuwsagentschap van IS, Amaq, heeft de dader zich enkele maanden geleden bekeerd tot de islam. 'De aanslag was uitgevoerd door een soldaat van IS en hij volgde de oproepen om landen van de coalitie aan te vallen.' Of die claim klopt, zal het onderzoek moeten uitwijzen. De speurders hebben nog geen motieven bekendgemaakt. Een van de leidende FBI-agenten in het onderzoek zegt dat de speurder nog geen link met een internationale terreurgroep is gevonden. 

De schutter was de 64-jarige Stephen Craig Paddock, een blanke man uit Mesquite in de staat Nevada, niet ver van Las Vegas. Hij opende het vuur 'op een publiek van meer dan 22.000 concertgangers vanuit zijn hotelkamer op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel zondagavond omstreeks 22.08 uur (maandagochtend 7.08 uur Belgische tijd, red.)', aldus de politie in een persbericht.

'De slachtoffers waren aan de andere kant van de straat aanwezig op het Route 91 Harvest Festival.'  Een SWAT-team van de politie rukte uit en stormde de hotelkamer binnen. De verdachte troffen ze dood aan. Hij had zich even voordien van het leven beroofd. Volgens de politie had de schutter 10 geweren in zijn kamer liggen. Er vielen minstens 59 doden. 

Bij een huiszoeking in de woning van de dader zijn nog eens 18 wapens, verschillende explosieven en een duizendtal munitiepatronen aangetroffen, zei sherrif Joseph Lombardo tijdens een persconferentie. 

De Aziatische vrouw die in de nasleep van de schietpartij in Las Vegas werd gezocht omdat ze in het gezelschap van de schutter zou hebben verkeerd, heeft contact gehad met inspecteurs van de politie van Las Vegas. Die 'denken niet dat ze betrokken is bij de schietpartij op de Strip', zei de politie volgens de Amerikaanse zender CNN.

De twee voertuigen die de politie zocht omdat ze met de schutter in verband werden gebracht, zijn ook gevonden, aldus nog de politie op twitter. De politie vraagt ook iedereen die beelden heeft gemaakt, om contact op te nemen. Nog volgens de politie zijn verschillende agenten die geen dienst hadden en aanwezig waren bij het festival, omgekomen in de schietpartij.

De Amerikaanse president Donald Trump drukte op Twitter zijn medeleven uit aan de slachtoffers en nabestaanden na de 'verschrikkelijke schietpartij'.