camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Beleggen

 Dirk Huyghe

44 beleggingstips en de slotgracht van de bosmarmot

De jaarlijkse ‘Dag van de Tips’ van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) trok een duizendtal bezoekers naar Flanders Expo in Gent.

‘Een taks voor arme rijken’

Lees verder onderaan

Van onze medewerker 

Gent Spaarders en beleggers voelden zich zaterdag in Gent net als in de vermakelijke Amerikaanse komedie Groundhog day. Niet alleen omdat de meeste bezoekers pas na twee of drie rondjes op de slecht bewegwijzerde ‘loop’ de Expo bereikten. In Groundhog day herbeleeft een verslaggever keer op keer dezelfde dag op een jaarlijks evenement waar geprobeerd wordt na te gaan of de lente al op komst is. De staart van een groundhog (bosmarmot) geeft aan hoelang de winter nog duurt.

De leden van de VFB beleefden zaterdag ook hun Groundhog day. Eerst hoorden ze hun voorzitter (alweer) fulmineren tegen een (alweer) gecontesteerde nieuwe belasting op vermogens: de taks op effectenrekeningen (zie inzet). Sven Sterckx: ‘Waarom moet er nog een extra belastinglaag komen? Tax freedom day valt voor kleine beleggers nu pas op 23 augustus. Dus een maand later dan die voor de gemiddelde Belg (27 juli). Vóór die datum gaan alle inkomsten van beleggen, werk of sparen naar de overheid.’ De VFB- voorzitter hoopt alvast dat de ‘Michel-taks’ eenzelfde lot beschoren is als de speculatietaks. ‘Hij zal de overheid in iedere geval geld kosten’.

Daarna was het tijd voor een positief deeltje Groundhog day: bedrijfspresentaties en algemene informatie over beleggen in aandelen, gevolgd door de traditionele lawine aan concrete aandelentips, liefst 44 ditmaal.

Automatisering magazijnen

‘Tax freedom day valt voor kleine beleggers op 23augustus. Meer dan een maand later dan die voor arbeid’ Sven Sterckx Voorzitter VFB

Het hoofd van de aandelenstrategie bij Morningstar drukte beleggers op het hart om vooral te investeren in bedrijven met een competitief voordeel. Dat zijn bedrijven met een moat zoals Warren Buffett zegt, bedrijven die een slotgracht rond zich hebben omdat concurrerende bedrijven niet zomaar hetzelfde product of dienst kunnen aanbieden.

De aandelentip van Morningstar: Kion Group, een Duitse groep die vorkheftrucks maakt, maar vooral systemen voor het automatiseren van opslagplaatsten.

Door de opkomst van e-commerce worden goederen steeds meer rechtstreeks vanuit opslag- plaatsen verzonden naar de eindklant. De systemen van Kion doen het orderpicken veel efficiënter. Maar waar is hier de slotgracht? Eenmaal een klant systemen van Kion heeft, kan hij niet meer elders terecht, want concurrerende systemen zijn niet compatibel.

Bovendien is er nog een heilige graal voor beleggers: deze markt kan nog lang groeien, want 80% van de bestaande magazijnen werkt zonder automatisering.

Het Belgische Exceclo, dat software ontwikkelde om groeiaandelen te selecteren, kwam uitleggen hoe je die gebruikt en had ook drie aandelentips bij. Het Duitse Rational bijvoorbeeld, maakt speciale (stoom)ovens voor restaurants en grootkeukens, waarmee veel tijd en geld bespaard kan worden.

Het grote nadeel van die groeiaandelen is dat ze meestal erg duur zijn. En daar dook Groundhog day weer op: de eeuwige twijfel tussen kiezen voor (dure) groeiaandelen of goedkope aandelen van de mindere goden.

Het was geen toeval dat meer dan de helft van 44 tips voor goedkopere (value) aandelen was. Opvallend, daarbij waren er vijf uit de financiële sector: Crédit Agricole Nord de France, Axa, Swedbank, Credit Suisse en het Belgische KBC Ancora. Als de rente klimt, zouden de banken, na ruim tien jaar lijden en inbinden wel eens kunnen feesten.

‘Een taks voor arme rijken’

Was het nu 2014, 2015, 2016 of 2017? Voor het eerst organiseerde de VFB haar jaarlijkse ‘Dag van de Tips’ in Flanders Expo, maar de bezoekers beleefden zaterdag meerdere flashbacks. In plaats van de speculatietaks was het nu de effectentaks die de belegger het gevoel geeft dat de belastingen er niet zijn om de staatskas te stijven of voor fiscale rechtvaardigheid, maar omdat sommige politici absoluut willen scoren door beleggers te treffen. Behalve nieuwe vermogensbelastingen werden de roerende voorheffing en de transactietaksen voortdurend verhoogd. Beleggers vrezen dat dit ook zal gebeuren met de jongste taks. Bovendien zullen de grote vermogens niet bijdragen, want ofwel hebben ze niet genoteerde vehikels ofwel loont het om de koffers te pakken. Een bezoeker drukte de onvrede als volgt uit: ‘De effectentaks is er alleen voor arme rijken’. (jre)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen