Fransman viert te vroeg in de sprint, waardoor McLay Eurométropole Tour op zijn naam schrijft

Daniel McLay (Fortuneo-Oscaro) heeft de Eurométropole Tour gewonnen. In de eindsprint was hij de sterkste van een uitgedunde groep. Schlemiel van de dag was Anthony Turgis, die te vroeg de handen in de lucht gooide en zo nog McLay én Kenny Dehaes over zich heen zag komen. Dehaes blijft leider in de Napoleon Games Cup, die dinsdag met Binche-Chimay-Binche afgesloten wordt.

In de negende en voorlaatste manche stond Kenny Dehaes voor een belangrijke taak: zijn voorsprong op Jasper De Buyst en Timothy Dupont in de Napoleon Games Cup, ook wel bekend als de Beker van België in het wielrennen, verdedigen. Op een parcours rond La Louvière met onder andere de Col de la Croix Jubaru was dat makkelijker gezegd dan gedaan, en met topsprinters als André Greipel en Marcel Kittel in het pak stond Dehaes voor een moeilijke taak wat de dagzege betreft.

Na zo’n dertig kilometer koers en enkele aanvallen slaagde een groepje van acht renners erin om eindelijk weg te komen. Hun namen: Jenthe Biermans, Paul Ourselin, Kenny Molly, Alan Riou, Martijn Budding, Kevin Deltombe, Steven Tronet en Timothy Stevens. Achter hen brak onder impuls van LottoNL-Jumbo het peloton even in twee stukken, maar met nog honderd kilometer te gaan kwam het peloton toch weer samen.

 

 

In het peloton werd het tempo bepaald door QuickStep Floors, Lotto-Soudal en Veranda’s Willems-Crelan. Op iets minder dan dertig kilometer van de meet was het verhaal van de acht leiders uitgezongen. In de voorlaatste ronde ontstond vervolgens een nieuw kopgroepje van zes renners, met daarin enkele ronkende namen: Yves Lampaert, Daniel Oss, Dimitri Claeys, Angelo Tulik, Julien Duval en Armund Jansen. Met nog een laatste beklimming van de Col de la Croix Jubaru op het menu besloten ook Dries Devenyns, Stijn Devolder en Silvan Dillier in de laatste ronde aan de boom te schudden.

 

 

Onder invloed van Jempy Drucker kwam het hele peloton dan toch samen. In de slotkilometers regende het aanvallen, waardoor een select groepje renners van zo’n twintig renners vooraan overbleef. Ook late uitvallen van Devenyns bleek onsuccesvol, waardoor de koers in een sprint uitmondde. Die werd gewonnen door Daniel McLay voor Kenny Dehaes. Anthony Turgis eiste ongewild een hoofdrol op: de Fransman van Cofidis leek iedereen te verrassen met een late aanval, maar hij gooide de armen te vroeg de hoogte in en werd nog voorbij gesneld door zowel McLay als Dehaes. Jasper De Buyst werd vierde.

Daarmee was het verhaal van Turgis nog niet over, want na de finish heerste verwarring over wie nu precies derde was geworden: Anthony of zijn oudere broer Jimmy. In de officiële uitslag van de organisatie werd immers Jimmy als derde genoemd in de uitslag. Leuk detail: Jimmy Turgis reed de wedstrijd niet eens mee.

 

“Ik had nooit gedacht dat ik hier nog zou kunnen winnen”, stelde winnaar McLay na afloop. “Turgis was er in de laatste kilometer vandoor gegaan en had al een mooie voorsprong bijeen gefietst. Het peloton bleef echter op hem jagen en toen richtte hij zich plots op om het zegegebaar te maken. Een beetje te vroeg, en zo kon ik alsnog winnen. Het was best een lastige koers met veel wind op kop. Ik kon meeglippen in de laatste kopgroep en hield me daarin wat afzijdig om mijn krachten te sparen. En dan kwam die laatste rechte lijn. Gelukkig wilden diverse renners Turgis nog pakken, zeker Jasper De Buyst vlamde naar hem toe. Ik kon zijn wiel houden en dan versnellen om zo mijn tweede zege van het seizoen te boeken. Dat begon heel rooskleurig met een zege en enkele ereplaatsen, maar dan viel ik en brak enkele ribben. Ik heb daarna lang gerevalideerd en moest tot vandaag zoeken naar mijn beste vormpeil.”

“Het is altijd zuur tweede te worden. Ik was er opnieuw heel dichtbij, maar weer lukte het net niet”, sakkerde Kenny Dehaes. “Ik blijf wel leider in het tussenklassement, maar Jasper De Buyst werd vierde en pakt dus ook belangrijke punten voor het eindklassement in de Napoleon Cycling Cup waarover dinsdag het doek valt met Binche-Chimay-Binche. Dat is een koers die me niet echt ligt. Ik denk dat ik daar zelfs nog nooit de finish gehaald heb. Maar nu heb ik wel een doel. Zo hoog mogelijk scoren is mijn devies en zeker proberen Jasper De Buyst achter mij te houden als het op punten aan komt.”

Dehaes: "Binche-Chimay-Binche ligt me niet"“

Kenny Dehaes moest nipt de duimen leggen tegen de Brit McLay, maar blijft wel leider in de Napoleon Games Cup. Dinsdag wordt de laatste wedstrijd van dat klassement gereden, Binche-Chimay-Binche. "Het is altijd zuur tweede te worden. Ik was er opnieuw heel dichtbij, maar weer lukte het net niet”, sakkerde Dehaes. “Ik blijf wel leider in het tussenklassement, maar Jasper De Buyst werd vierde en pakt dus ook belangrijke punten voor het eindklassement. Dinsdag valt daarover het doek met Binche-Chimay-Binche. Dat is een koers die me niet echt ligt. Ik denk dat ik daar zelfs nog nooit de finish gehaald heb. Maar nu heb ik wel een doel. Zo hoog mogelijk scoren is mijn devies en zeker proberen Jasper De Buyst achter mij te houden als het op punten aan komt.”

Herbeleef hier de volledige Eurométropole Tour!