Van der Poel wint ook in Gieten na fantastisch duel met Van Aert
Foto: BELGA

Na zeges in de Brico Cross Eeklo en de Wereldbekermanches in Iowa en Waterloo heeft Mathieu van der Poel nu ook de eerste manche van de Superprestige op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen won in Gieten na een prachtig duel met Wout van Aert, die zich herpakte na een mindere trip in de Verenigde Staten en tweede werd.

In het zand van Gieten was er vooraf één grote vraag. Krijgen we opnieuw een indrukwekkende solo van Mathieu van der Poel, zoals dat ook al gebeurde in Iowa en Waterloo? Vlak na de start leek het antwoord ‘ja’ te worden, want Van der Poel legde er meteen duchtig de pees op. De Nederlander sloeg een gaatje van enkele seconden, maar wereldkampioen Wout van Aert liet zich niet zomaar kennen. Van Aert zette de achtervolging in, met Laurens Sweeck, Kevin Pauwels, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen, Tim Merlier en Lars van der Haar in zijn kielzog.

Van der Poel wint ook in Gieten na fantastisch duel met Van Aert
Wout van Aert kwam veel beter voor de dag dan in de Wereldbekerritten in de Verenigde Staten. Foto: BELGA

Van Aert zou uiteindelijk alleen naar Van der Poel rijden, waarna de twee supersterren van de cross even temporiseerden. Zo kwam er een grote hergroepering. Zes rondes voor het einde vond Van Aert dat het tijd was voor een uitdunning. De Lillenaar draaide het gashendel open, waarna Sweeck een poging waagde. De winnaar van de GP Neerpelt van gisteren kon een kloofje slaan met de anderen, terwijl Van Aert, Van der Poel en Van der Haar als enigen de achtervolging inzetten. Lang zou Sweeck echter niet wegblijven, waardoor we met een kopgroep van vier de tweede helft van de wedstrijd in gingen.

Vier rondes voor de finish achtte Van der Poel zijn moment gekomen. Na de balkjes kreeg de Nederlander plots enkele meters cadeau, waarna hij vol doorging. Van Aert voelde het gevaar en opende meteen de achtervolging, maar de vogel was gaan vliegen: beetje bij beetje pakte Van der Poel meer tijd op de wereldkampioen, terwijl Laurens Sweeck en Lars van der Haar hun eigen duelletje uitvochten om de laatste podiumplek.

Van der Poel wint ook in Gieten na fantastisch duel met Van Aert
Tegen de beslissende aanval van Mathieu van der Poel was geen kruit gewassen. Foto: BELGA

Van der Poel dook de laatste ronde in met elf seconden voorsprong op Van Aert en zou uiteindelijk niet meer in gevaar komen, waardoor hij zijn vierde cross van het seizoen won en ook meteen de eerste leider is in de Superprestige. Van Aert werd uiteindelijk tweede op vijftien seconden, terwijl Sweeck van der Haar vloerde in de strijd om de derde plaats. Quinten Hermans, gisteren nog tweede in Neerpelt, bevestigde opnieuw in uitstekende vorm te verkeren en pakte de vijfde plek.

Uitslag:

1) Mathieu van der Poel (Ned)

2) Wout Van Aert (Bel)

3) Laurens Sweeck (Bel)

4) Lars van der Haar (Ned)

5) Quinten Hermans (Bel)

6) Gianni Vermeersch (Bel)

7) Kevin Pauwels (Bel)

8) Jens Adams (Bel)

9) Toon Aerts (Bel)

10) Diether Sweeck (Bel)

Herbeleef hier de volledige Superprestige van Gieten!

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig