Niels Van Zandweghe (Brugse TR) en Tim Brys (KR Club Gent) sloten in de dubbeltwee voor mannen lichtgewicht hun eerste WK-finale met een puike vijfde plaats af. Niet die vijfde stek maar wel de nipte achterstand, minder dan twee seconden op de zilveren medaillewinnaars Oppo-Ruta (Ita), stemmen de twee toproeiers en hun coach Frans Claes hoopvol met het oog op een deelname aan de Olympische Spelen 2020.

Niels Van Zandweghe en Tim Brys losten met dit WK-resultaat de hoogste verwachting van coach Frans Claes perfect in. “De eerste bedoeling was om te voldoen aan onze doelstelling voor Sport Vlaanderen, namelijk de top 8 halen. Als atleet ga je naar een WK om zo hoog mogelijk te eindigen en dus hadden we de lat een stuk hoger gelegd: de A-finale roeien. Uiteraard was dit een gewaagde ambitie. Normaliter kan je na drie World Cup tornooien en enkele internationale regatta’s voor de WK-start je waarde op de internationale ladder enigszins inschatten, maar door de stressfractuur van Tim, die ons tot half juli van het internationaal roeiplatform weg hield, en door het afvoeren van de lichte ongestuurde vier uit het Olympisch programma keken we toch met grote vraagtekens tegen dit WK aan.”

Coach Frans Claes en zijn atleten zagen inderdaad vele befaamde lichtgewichten hun vier zonder inruilen voor de dubbeltwee. “De zilveren medaillewinnaars uit Italië en de Duitse finalisten maakten nu al die switch, straks zullen ook de betere Nederlanders en de Deense meervoudige wereldkampioenen dit doen. Dit betekent dat de selectie voor de OS 2020 een hele klus wordt, vooral omdat op het WK 2019 voor Tokio 2020 slechts zeven in plaats van elf tickets worden toegekend. Net daarom vinden we het zo belangrijk dat we hier op dit WK zo dicht bij die topteams aankomen. Twee seconden achterstand zijn perfect overbrugbaar, vooral als je weet dat we door die stressfractuur drie maanden roeitraining misten. Dat Niels en Tim onder die omstandigheden toch nog zo’n WK-resultaat konden neerzetten heeft allemaal te maken met hun talent, doorzetting en die felle wilskracht om Tokio 2020 te halen. De manier waarop ze als winnaars van de laatste Olympische kwalificatierace door dat FISA reglement voor Rio 2016 zo onheus buitenspel werden gezet kan hen straks nog een extra duwtje in de rug geven,” voorspelt een tevreden topcoach Frans Claes.