Barcelona wint geladen wedstrijd in leeg Camp Nou, Piqué in tranen
Foto: EPA-EFE
De wedstrijd tussen Barcelona en Las Palmas op de zevende speeldag van de Spaanse Primera Division is zondag zonder publiek gespeeld. Door het referendum over Catalaanse onafhankelijkheid is het al de hele dag bijzonder onrustig in Barcelona. De match tussen Barça en Las Palmas ging echter gewoon door en werd door de thuisploeg gewonnen met 3-0. Na de wedstrijd liet Gerard Piqué de tranen de vrije loop.

De aftrap stond om 16u15 in Camp Nou gepland, maar de hele dag was het onduidelijk of de partij zou effectief doorgaan. Er circuleerden vele geruchten over een mogelijk uitstel van de match, maar uiteindelijk ging de wedstrijd gewoon door. Fans waren wel uit veiligheidsoverwegingen niet toegelaten in het stadion. In de Spaanse media klonk het dat Barça-supporters allicht het veld wilden bestormen.

Barcelona wint geladen wedstrijd in leeg Camp Nou, Piqué in tranen
Fans bleven lang wachten op een verdict en moesten uiteindelijk afdruipen. Foto: AFP

Josep Maria Bartomeu, voorzitter van Barcelona, nuanceerde later die berichten. “De veiligheid zou nooit in het gedrang gekomen zijn”, verklaarde Bartomeu aan beIN SPORTS España. “We hoopten de wedstrijd uit te stellen na de gebeurtenissen van de dag, maar de bond gaf ons geen toestemming. Met de match achter gesloten deuren wilden we onze steun uitspreken voor hen die het recht op vrije meningsuiting ontnomen wordt.” Bij Las Palmas maakte men wel gebruik van de vrijheid van meningsuiting, want de club van de Canarische Eilanden verscheen aan de aftrap met een kleine Spaanse vlag op de shirts.

“FC Barcelona veroordeelt wat vandaag (zondag) gebeurd is op verschillende plaatsen in Catalonië om het recht op vrije meningsuiting van burgers te dwarsbomen”, schreef de club op zijn site. “We hebben daarom de beslissing genomen dat de partij tegen Las Palmas achter gesloten deuren gespeeld zal worden, omdat de Spaanse voetbalbond weigerde om de wedstrijd uit te stellen.”

De wedstrijd ging uiteindelijk wel van start en werd door Barcelona gewonnen met 3-0. Sergio Busquets opende vroeg in de tweede helft de score, Lionel Messi trof nadien nog twee keer raak en legde zo de eindstand vast, waardoor Barcelona met 21 op 21 aan kop blijft. Verder bleef het akelig stil in Camp Nou, maar toch slaagde één man erin om het veld te bestormen...


"Het was een hele moeilijke wedstrijd, de slechtste ervaring uit mijn carrière", zei een zwaar geëmotioneerde Piqué na de wedstrijd. Barcelona speelde achter gesloten deuren. "We hebben onder Franco lang niet kunnen stemmen in dit land, dus moeten we het stemrecht verdedigen. Ik voel me Catalaan, en vandaag ben ik trotser dan ooit op de Catalanen."

Piqué zei verder dat zijn Catalaanse sympathieën wel degelijk te combineren zijn met het voetballen voor de Spaanse nationale ploeg. "Volgens mij kan ik gewoon doorgaan. Ik denk dat er velen in de selectie totaal niet akkoord zijn met wat er vandaag gebeurt, maar als de bondscoach of iemand anders een probleem met mij heeft, heb ik er geen moeite mee een stap opzij te zetten."

Bekijk hier alle doelpunten:

 

Barcelona wint geladen wedstrijd in leeg Camp Nou, Piqué in tranen
Foto: EPA-EFE