Burgemeester Barcelona eist ontslag Rajoy
Foto: AFP

Ada Colau, burgemeester van Barcelona, grijpt het politiegeweld naar aanleiding van het onafhankelijkheidsreferendum aan om het ontslag van de Spaanse premier Mariano Rajoy te eisen. Ook de vroegere Catalaanse premier Artur Mas heeft het 'onmiddellijke aftreden' van de Spaanse premier geëist.

De Spaanse regio Catalonië houdt vandaag een ‘bindend referendum’ over haar onafhankelijkheid. De Spaanse politie probeert de stembusgang te verhinderen door stembureaus te verzegelen of stembussen in beslag te nemen.

Het kwam op verschillende plaatsen echter ook tot opstootjes (zie video hieronder) tussen de politie en mensen die hun stem wilden uitbrengen. In Barcelona schoot de politie met rubberkogels om een menigte uit elkaar te drijven. Daarbij zouden minstens 38 mensen gewond zijn geraakt.

Ada Colau, burgemeester van Barcelona, schrijft op Twitter dat het geweld tegen onschuldige burgers moet stoppen. Ze eist bovendien het ontslag van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Ook de Catalaanse premier Carles Puigdemont hekelde het ‘ongerechtvaardigde geweld’ van de Spaanse staat in Catalonië. De Spaanse politie beantwoordt ‘stembussen, stembiljetten en scholen met wapenstokken en rubberkogels’, in een voorbeeld van ‘ongerechtvaardigde en niet te rechtvaardigen acties’.

‘Het geweld zal de wil van de Catalanen niet stoppen’, aldus Puigdemont aan journalisten.

Ook de vroegere Catalaanse premier Artur Mas heeft op de Spaanse tv het 'onmiddellijke aftreden' van de Spaanse premier Mariano Rajoy geëist. Volgens Mas leidt Rajoy een 'gewelddadige staat', en is Rajoy een 'autoritair leider' en een 'onderdrukker'. Door het zware politiegeweld, een reactie op het referendum dat verboden werd door het Spaanse Grondwettelijk Hof, kan Catalonië 'geen deel uitmaken van een gemeenschappelijk nationaal project dat wapenstokken en politiebrutaliteit gebruikt'.