Spanje en Catalonië moeten er zelf uit geraken, zegt premier Charles Michel zondagmiddag aan het VRT radionieuws. ‘Ik wil me niet mengen in een zaak van nationale politiek’, klonk het. Ook Europa kan zich niet zomaar moeien. Michel veroordeelt wel, net zoals heel wat andere politici het geweld in Catalonië

Michel bevestigt wel dat 'we alert zijn en de zaak in Catalonië op de voet volgen. Maar we hopen dat het rustig zal blijven, dat het vrede zal blijven. Dat is de prioriteit voor ons in Europa'.

De Belgische premier riep de verschillende spelers in Spanje op om nu rond de tafel te gaan zitten. 'Om een echte dialoog te voeren, te zien wat de potentiële gevolgen zijn in de volgende uren en de volgende weken.' 

Michel veroordeelde op Twitter wel het geweld.  Volgens Politico-journalist Ryan Heath is Michel daarmee de eerste Europese regeringsleider om het geweld te veroordelen. 

'Geweld kan nooit een antwoord zijn', tweette de eerste minister. 'We veroordelen elke vorm van geweld en herhalen onze oproep tot een politieke dialoog.' De Catalaanse vertegenwoordiger bij de EU, Amadeu Altafaj, bedankte Michel voor die tweet.


Eenzelfde geluid bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. 'Geweld onaanvaardbaar in democratisch proces', tweette de N-VA-vicepremier.

En ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever liet van zich horen op de microblogsite. 'Geen plaats in Europa voor politici die geweld gebruiken. Wie oproep tot internationale bemiddeling blijft weigeren, negeert de democratie', klonk het daar.

Een andere partijvoorzitter, Wouter Beke (CD&V), noemde het geweld in Catalonië onaanvaardbaar. 'Partijen zullen samen rond de tafel moeten zitten. Dat is niet gemakkelijk. Maar het is de enige weg', voegde hij twittergewijs toe.

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten was zondag actief op Twitter. 'Geweld en repressie lossen niks op. Integendeel. Het maakt alles nog erger... Alleen de dialoog werkt', tikte zij.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci ten slotte, merkte op dat geweld geen winnaars oplevert: 'Beelden uit Catalonië heel triest en totaal contraproductief. Iedereen verliest.'

Bourgeois: 'Reactie Spaanse politie is disproportioneel en schokkend'

'Zonder vooruit te lopen op de resultaten (opkomst en uitslag) van het referendum, is het nu al duidelijk dat een heel groot deel van de Catalanen zich wil uitspreken over hun toekomst. De reactie hierop van de Spaanse politiediensten is disproportioneel en schokkend.' Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Hij betreurt dat er zwaargewonden zijn gevallen tijdens het - ongrondwettelijk verklaarde - onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.

Bourgeois hoopt dat de situatie niet verder escaleert. 'De enige juiste oplossing is een dialoog, al dan niet met internationale bemiddeling, tussen de Spaanse en de Catalaanse regeringen over het toekomstige statuut van Catalonië', zegt hij. Daarbij moet er rekening worden gehouden 'met de democratische wil van het Catalaanse volk'.

 

‘Zelfbeschikkingsrecht is een belangrijk gegeven’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil geen voorafname doen op een eventuele erkenning van de Catalaanse onafhankelijkheid. Dat heeft hij zondag gezegd in het VRT-programma De Zevende Dag. ‘Zelfbeschikkingsrecht is een belangrijk gegeven, maar steeds met respect voor de rechtsstaat’/

Van Overtveldt beseft dat zijn partij een uitgesproken mening heeft over de zaak en dat ze daarmee geïsoleerd staat binnen de regering. ‘We zullen dat binnen de regering bespreken en dan met een consensus naar buiten komen’. Zelfbeschikkingsrecht van een volk is voor de minister een evidentie, maar altijd met respect voor de rechtsstaat.

‘Het is nu vooral belangrijk dat de gemoederen niet oververhit raken. Er is de voorbije dagen toch wat intimidatie geweest vanuit Madrid, dat had misschien beter anders aangepakt geweest’. Het is nu aan Europa om alert te zijn en snel en op een goede manier tussenbeide te komen, aldus nog Van Overtveldt.

Op Twitter reageren heel wat politici met afschuw op de beelden uit Spanje (zie video hierboven).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in