Met groot machtsvertoon probeerde de Spaanse politie het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum te verhinderen. Volgens de Catalaanse overheid zijn 761 mensen gewond geraakt bij politiegeweld.

Dat de Catalaanse regering eenzijdig een onafhankelijkheidsreferendum organiseert, is tegen de zin van de Spaanse regering. Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat het referendum illegaal is en daarom kreeg de Spaanse politie het bevel stembureaus te verzegelen.

In totaal zijn volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 92 stembureaus door de politie gesloten. De woordvoerder van de Catalaanse regering Jordi Turull zegt dat de politie 319 stembureaus sloot. Op verschillende plaatsen verhinderde de politie dat mensen konden gaan stemmen. Ook stembussen werden in beslag genomen. Tot groot ongenoegen van de Catalanen die de stembureaus open wilden houden. Bij politiegeweld zijn zo honderden mensen gewond geraakt, zeggen de Catalaanse autoriteiten. De burgemeester van Barcelona Ada Colau, die het ontslag van premier Mariano Rajoy eist, veroordeelt het politiegeweld tegen een 'weerloze bevolking'.

Op beelden is te zien hoe agenten op manifestanten slaan en hen wegsleuren. 'Het onrechtmatige gebruik van geweld door de Spaanse overheid zal de wil van het Catalaanse volk niet stoppen', zei de Catalaanse leider Carles Puigdemont. De Spaanse minister van Binnnenlandse Zaken beschuldigt op zijn beurt Puigdemont voor een dag van 'zinloze gebeurtenissen'. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 11 politieagenten gewond zijn geraakt. De politie-acties beperkten zich vooral tot de Catalaanse hoofdstad Barcelona. In de meerderheid van de stembureaus in de regio bleef het rustig.

Het politiegeweld stuit op veel verontwaardiging. Ook premier Charles Michel veroordeelt het geweld, maar hij noemt het referendum een interne kwestie. De Europese Unie heeft nog niet officieel gereageerd. Zelf zegt de Spaanse premier Mariano Rajoy dat de politie zijn plicht heeft gedaan om de rechtsstaat te beschermen.

Puigdemont moet elders gaan stemmen

Kort na het openen van de stembureaus kwamen de eerste berichten over tussenkomsten van de Spaanse politie (zie video hierboven). Toch gingen volgens de Catalaanse overheid de meeste stembureaus gewoon open. 

Het stembureau in Girona waar premier Carles Puigdemont moest gaan stemmen, werd volledig omsingeld door de politie. Op beelden op de sociale media is te zien hoe de agenten een deur inslaan en nadien al het stemmateriaal in beslag nemen. Puigdemont bracht echter alsnog zijn stem uit in een ander stembureau. 

In Barcelona zette de politie rubberkogels in om een menigte uit elkaar te drijven. Op beelden die op Twitter gepost zijn is onder meer te zien hoe een agent zijn wapen richt op een auto en een kogel afvuurt. Eerder op de dag postte Pablo Iglesias, leider van de partij Podemos, al beelden van bebloede betogers.

Aan een andere tweet van het Spaans ministerie hangt een video waarop te zien is hoe Catalaanse betogers met stenen gooien naar agenten die daardoor gedwongen worden zich terug te trekken. Dat laatste gebeurde in Sant Carles de la Rapita, zo'n 180 km ten zuidwesten van Barcelona.

 

‘Referendum onmogelijk gemaakt’

Volgens de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië heeft de politie-actie ‘het illegale referendum onmogelijk gemaakt’. ‘Het enige doel was om te verzekeren dat het illegale referendum niet zou plaatsvinden en dat het Spaanse en Catalaanse volk zouden kunnen blijven samenleven, in vrede en vrijheid, zoals de afgelopen veertig jaar (...) Het referendum heeft niet plaatsgevonden. We zullen niet aanvaarden dat een regering die door een radicale minderheid gegijzeld wordt, zijn ideeën aan de samenleving oplegt.’