‘Beperk btw voor alle herstellingen tot 6 procent’
Foto: Hollandse Hoogte

Bij vier op tien winkels die computers en elektronische apparaten verkopen, is het aantal herstellingen de afgelopen vijf jaar drastisch gedaald. Twee derde van de klanten die met een defect product zit, koopt liever een nieuw aan dan het te laten herstellen, zo blijkt uit een rondvraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Die ziet deels een verklaring in het hoge btw-tarief (21 pct) en pleit ervoor om dat te laten zakken tot 6 procent voor alle herstellingen.

'Om weerwerk te bieden aan onze wegwerpmaatschappij stellen we voor om de btw voor alle mogelijke herstellingen te beperken tot 6 procent', pleit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Volgens haar is dat mogelijk omdat de Europese Commissie de btw-richtlijn zal herzien, zodat EU-lidstaten meer verlaagde btw-tarieven kunnen hanteren.

Het NSZ merkt op dat producten steeds sneller stuk gaan en in twee derde van de gevallen meteen vervangen worden door een nieuw product. 'Elk jaar wordt onze maatschappij steeds meer een wegwerpmaatschappij. Dat is betreurenswaardig, want de ecologische impact hiervan is groot. Nochtans weten we dat heel wat producten betrekkelijk gemakkelijk en dus niet duur kunnen worden hersteld, maar de lokroep van de allernieuwste producten met steeds meer toepassingen blijkt te groot.'

Aan de handelaar ligt het volgens de zelfstandigenorganisatie niet. 'Die zal bij eenvoudige ingrepen steeds meegeven dat een bepaald product hersteld kan worden. Negen op de tien handelaars geeft ook steeds op voorhand mee hoeveel de herstelling zal kosten'.

De Commissie gaat de btw-richtlijn binnenkort herzien en het NSZ wil dat Europa de grootste autonomie geeft aan de lidstaten.