Wat als de Catalanen ‘ja’ stemmen, wat als ze ‘nee’ stemmen en vier andere vragen over het referendum dat Spanje zondag domineert.

1. Waarover wordt gestemd?

De Catalaanse regering vraagt aan de bevolking of de regio onafhankelijk moet worden. Het Spaanse Grondwettelijk Hof zegt dat het referendum in strijd is met de Grondwet en dus illegaal.

2. Zullen veel mensen komen opdagen?

Bij zo’n vorige raadpleging -die toen burgerparticipatie werd genoemd- kwam 40 procent stemmen. Nu zouden wel eens veel meer mensen komen opdagen. Velen zijn woedend dat Madrid hen verbiedt om hun mening te geven over de vraag of hun regio onafhankelijk zal worden, zelfs al zijn ze tegen onafhankelijkheid.

3. Wat gaat er gebeuren?

Dat is de vraag. De Spaanse regering heeft altijd gezegd dat ze de organisatie van het referendum zal dwarsbomen. Daarom heeft zij vele duizenden politieagenten naar Catalonië gestuurd. Hoe zullen die agenten reageren als de mensen gaan stemmen?

4. Stel dat meer dan 50 procent van de kiezers JA stemt, wat dan?

Dan roept de Catalaanse regering binnen de 48 uur de onafhankelijkheid uit, maar Spanje zal dan in geen geval toelaten.

5. Stel dat minder dan 50 procent van de kiezers NEE stemt, wat dan?

Dan verandert er niets. Mogelijk komen er dan vervroegde regionale verkiezingen omdat de onafhankelijkheid van Catalonië de belangrijkste doelstelling van deze regering is.

6. Wat is dit referendum waard?

Nog los van de stelling dat het Spaans Grondwettelijk Hof het referendum illegaal noemt, voldoet dit referendum niet aan alle voorwaarden om de democratische wil van de bevolking te meten. De kiesverrichtingen verlopen niet in een open en transparante omgeving (ze zijn immers verboden), er is geen minimumopkomst bepaald (waardoor een kleine minderheid van de bevolking kan beslissen over het lot van de regio) en de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen als amper 50,01 procent JA heeft gestemd.