Huiszoeking op kabinet Demir verliep tumultueus
Zuhal Demir Foto: blg

De huiszoeking op het kabinet van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir eerder deze week verliep bijzonder tumultueus. Dat schrijft La Derniere Heure en wordt bevestigd door het Brussels parket.

Dinsdag deed het gerecht een huiszoeking bij staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) in verband met de schikking tussen die Demir en poolreiziger Alain Hubert. Die schikking van juni 2017 maakte een einde aan een jarenlang conflict tussen de overheid en Hubert.

De huiszoeking kadert in een lopende strafklacht wegens belangen­vermenging tegen Hubert. De onderzoeksrechter wilde als laatste stap in het onderzoek de dading tussen Demir en Hubert inkijken om na te gaan of daar iets in stond dat interessant was voor het onderzoek.

Demir ontkent bedreigingen

Volgens La Derniere Heure verliep de huiszoeking in een gespannen sfeer en zou Demir één van de agenten die de huiszoeking uitvoerde bedreigd hebben. Dat wordt echter ontkend door Demir zelf.

‘De agenten kwamen met veel machtsvertoon binnen en dat was behoorlijk intimiderend. Ze gedroegen zich onnodig agressief’, zegt Demirs woordvoerder. Hij benadrukt dat de staatssecretaris niet heeft gedreigd.

‘Ze zei wel tegen een van de agenten dat als hij zo doorging ze een klacht zou indienen. Daardoor is de situatie gekalmeerd. Maar een klacht indienen tegen iemand die zich ongepast gedraagt, is nog geen bedreiging.’

Proces-verbaal

Ine Van Wymersch van het Brussels parket bevestigt dat de sfeer bij het begin van de huiszoeking gespannen was en dat er een proces-verbaal van inlichtingen opgemaakt werd.

‘Een proces-verbaal van inlichtingen is louter bedoeld om een verslag te hebben van hoe de huiszoeking verlopen is. Dat verslag wordt aan de procureur-generaal van Brussel bezorgd, die dan eventueel kan beslissen om een pv op te stellen, als hij zou denken dat er een misdrijf gebeurd kan zijn’, aldus Van Wymersch aan de VRT.

Het parket benadrukt nogmaals dat de huiszoeking niet tegen Demir gericht was en dat de situatie op het kabinet zich na verloop van tijd normaliseerde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in