Als het van Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk afhangt, reizen we nog voor 2030 per raket de wereld rond in plaats van per vliegtuig. Eender welke reis u maakt: binnen het uur bent u op uw bestemming, belooft Musk.

Elon Musk (45), topman van de elektrische autobouwer Tesla en oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX, zit niet stil. Nadat hij in het mopperend in een file ergens in Los Angeles besliste om een ‘Hyperloop’ uit te tekenen zodat mensen per karretje in een tunnel gelanceerd worden met snelheden van 1.200 kilometer per uur, vindt de topman dat het tijd is om ook de beperkingen van vliegtuigen aan te pakken.

Want als zijn bedrijf SpaceX dan toch test hoe het herbruikbare raketten - de zogenaamde BFR’s, Big Fucking Rockets - tegen 2022 op Mars zal krijgen, kunnen die raketten evengoed ingezet worden om reizigers pijlsnel te vervoeren op onze eigen planeet, vindt Musk. Als mensen zich naar een lanceerplatform op het water begeven per boot, kunnen ze daarna overstappen naar een raket, die hen in de meeste gevallen binnen het halfuur naar hun bestemming brengt.

Eender waar u moet zijn op onze bol, Musk belooft u dat u binnen het uur aankomt. Bovendien zullen de kosten van zo’n reis meevallen, aldus Musk, doordat de raketten herbruikbaar zijn.