Klacht over flexi-jobs afgewezen: 'Onbegrijpelijk'
Werknemers met een flexi-job kunnen op drukke momenten bijspringen in de horeca. Foto: Photo News

De flexi-jobs zijn niet onwettig. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld na een klacht van de vakbonden.

De vakbonden hadden aangehaald dat de flexi-jobs ongrondwettelijk zijn, omdat ze discrimineren ten opzichte van normale werknemers. Voor wie een flexi-job uitoefent, worden minder lasten afgedragen, maar ook de arbeidsvoorwaarden wijken af. Kan niet, vonden de bonden.

Het Hof ziet daarin geen probleem. ‘Wanneer de wetgever een nieuwe vorm van arbeidsovereenkomst invoert, valt het onder zijn beoordelingsbevoegdheid te bepalen welke categorieën van werknemers en werkgevers onder die regeling ressorteren en met welke modaliteiten die regeling gepaard gaat’, aldus het arrest. Alleen als de verschillen tussen de categorieën werknemers niet redelijk te verantwoorden zijn, of op onevenredige wijze rechten van werknemers of werkgevers schenden, zou de regeling ongrondwettelijk kunnen zijn. Quod non.

Ook een reeks andere argumenten van de bonden werden afgewezen. ‘Onbegrijpelijk’, oordelen de vakbonden in een gezamenlijke reactie. ‘De flexi-jobs staan bol van de discriminaties.’

'Enkel vakbonden maken probleem'

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) is blij dat het Hof de argumenten van de bonden heeft afgewezen. ‘Er zijn vandaag 28.000 tevreden mensen aan de slag via een flexi-job. Ik hoor hen niet klagen, het zijn enkel de vakbonden die een probleem maken van de flexi-jobs. De framing van de vakbonden dat flexi-jobs precaire jobs zouden zijn, strookt ook niet met de realiteit.’

Ook de horeca zelf reageert tevreden. ‘De sector kan nu met een gerust hart verder de flexi-jobs en de overuren toepassen’, aldus Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

Flexi-jobs zijn vooral bedoeld om horecapersoneel flexibel in te kunnen zetten. Het geeft mensen de gelegenheid om op drukke momenten bij te springen. De flexi-jobs zijn voor de werkgevers goedkoop omdat er minder loonkosten mee gemoeid zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in